Olaglig tillverkning av homeopatika har uppmärksammats i Sverige vilket lett till att Läkemedelsverket i början av sommaren skickade ut brev till 3000 terapeuter. I brevet påtalas risken med att använda produkter som står utanför Läkemedelsverkets tillsyn.
Homeopatika får säljas på apotek och skall enligt lag räknas som läkemedel men står långt ifrån de farmakologiska principerna. Föreställningen är att substanser som orsakar sjukdomssymtom hos friska individer kan bota samma symtom hos sjuka. Preparaten tillverkas genom potensering vilket innebär att en råvara som kan vara växt-, djur- eller mineralextrakt, men även kemikalier, svampar, gifter eller mikroorganismer, späds ut minst tiotusen gånger och skakas tills önskad styrka (potens) uppnåtts.
Bruket av dessa preparat ökar kraftigt och enligt Leverantörsföreningen för homeopati (LFfH) finns idag omkring 50 000 användare i Sverige. Inom EU finns uppskattningsvis 50 000 läkare som årligen förskriver homeopatika till 110 miljoner användare. Någon effekt och/eller indikation får inte anges för ett homeopatiskt läkemedel och det finns inga krav att genom kliniska studier eller litteraturreferenser vetenskapligt visa effekt. Läkemedelsverket bedömer homeopatiska läkemedel enbart utifrån bland annat kvalitet och säkerhet.
Att Läkemedelsverket gått ut och rekommenderat homeopatikaterapeuterna att se upp med olagligt tillverkade produkter gör att man kan anta att mer homeopatika kommer att försäljas från apotek framöver. Detta har som jag ser det, klara fördelar eftersom det ger en chans för de apoteksanställda att göra en insats för folkhälsan. Vi har här en god chans att kommunicera bra läkemedelsanvändning med kunder som vi kanske annars aldrig hade träffat.
Vid all egenvård finns risk för att fördröja en livsviktig diagnos och påföljande behandling och därför är det viktigt att egenvårdskunder träffar kunnig apotekspersonal som kan guida dem i vårdkedjan. Att förbehållslöst rekommendera homeopatika strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet och därmed mot farmacevtisk etik.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Finns det ett stråk av ironi i detta? Om apotek/apotekspersonal ska befatta sig med homeopatika (på recept, OTC?) så förväntar sig troligen kunden att apoteket inte bara garanterar den tekniska kvaliteten utan också produkten rent medicinskt eller etiskt.
Jag tolkar artikeln som att vår uppgift på apoteken är att förtydliga vad homeopatika egentligen är. Att tro möjligen kan förlytta berg (också så kallad placeboeffekt.. )
och bedöma när de gör nytta i form av placeboeffekt och när det kanske vore lämpligt med en mer evidensbaserad behandling? Kommentarer??
Det är väl inte så underligt att homeopatika inte har så mycket “bevisning” att hänvisa till då hela läkemedelsetablissemanget så långt tillbaka man kan komma har motarbetat dessa naturpreparat med alla medel! Trots detta motstånd har homeopatikan överlevt och faktum är att det är att föredra i många fall då det inte blir biverkningar av det i någon grad jämförbart med den etablerade branschens diverse medel.
Apotekspersonal ska överhuvudtaget inte behöva befatta sig med homeopatika. Vad ska man säga till en kund som undrar hur “läkemedlet” fungerar? Ja nu är det så att det är enbart sk placeboeffekten som spelar roll…
Lena: Det är klart att sockerpiller inte har några biverkningar, någon aktiv substans finns ju inte, möjligtvis i extremt utspädd form. Har du hört talas om dos-respons?
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här