Antibiotikaforskning riskeras vid uppköp

22 maj 2014, kl 09:20
0

Annons
Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Det verkar inte bli någon affär mellan Pfizer och Astrazeneca. Inte som det ser ut nu i alla fall. Pfizer har fortfarande till och med den 26 maj på sig att få Astrazeneca till förhandlingsbordet annars måste uppköpsprocessen ta ett halvårs paus. 

Det var nog många i Sverige och Storbritannien som andades ut när Astrazenecas styrelseordförande på måndagsförmiddagen meddelade att man tackat nej även till Pfizers ”slutbud”. Jag var en av dem. Skälen är många. Med tanke på Pfizers historia av uppköp och kraftiga nedskärningar var det många som var oroliga för att Astrazenecas forskningsanläggning i Mölndal skulle ligga risigt till. Risken för en kraftig minskning av jobben var också något som nämndes.

Astrazeneca är också ett av få stora läkemedelsföretag som fortfarande ägnar sig åt antibiotikaforskning. Det är komplicerat och dyrt, dessutom är chanserna för stora vinster små. Ett nytt antibiotikum bör vara så billigt så att det är tillgängligt för den som behöver det och helst ska vi inte använda det alls. Det är en ekvation som inte går ihop.

Ändå har Astrazeneca fortfarande forskning inom det fältet. Pfizer lade ned sin antibiotikaforskning 2011. John Rex, chef för infektionssjukdomar vid Astrazeneca, sade till mig under en intervju i höstas att eftersom det är ett icke lönsamt forskningsområde, måste företagen ta ett strategiskt beslut om att fortsätta eller inte. 

Det finns alltså inga finansiella incitament för företagen att satsa på att utveckla nya antibiotika. Pfizers uppköpsplaner var framför allt drivna av skatteskäl, och då finns det anledning att tro att besparingarna görs bland annat genom att lägga ner forskning med stor risk att misslyckas och liten potential till lönsamhet.

Antibiotikaresistensen är ett reellt hot. Vi alla kan självklart bidra till att minska utbredningen genom att använda mindre antibiotika när vi är lindrigt sjuka och ställa krav på minskad antibiotikaanvändning inom jordbruket. Men det krävs också nya antibiotika. Och där behövs de stora läkemedelsföretagens kompetens.

Jag tror inte att sista ordet är sagt i affären mellan Pfizer och Astrazeneca, men jag hoppas att Pfizer värnar om Astrazenecas pipeline och i synnerhet antibiotikaforskning om det i slutändan blir ett uppköp. 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här