Antalet apotek ger inte bättre läkemedelsanvändning

22 nov 2012, kl 14:58
0

Fredrik Hed
Apotekare och frilansande medicinjournalist

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

I ett pressmeddelande den 22 november slår Sveriges Apoteksförening sig för bröstet och meddelar stolt att antalet apotek har ökat med 37 procent sedan omregleringen för knappt tre år sedan. Nu finns det 1264 apotek i Sverige, mot 925 före omregleringen. Enligt föreningen har också öppethållandet ökat från i genomsnitt 42 timmar/vecka till 53 timmar/vecka.

Det är bra, men det hjälper inte kunderna att det finns fler apotek som har öppet längre när det som kunderna behöver – sina receptbelagda läkemedel – inte finns hemma. Enkel logik. Kvantitet är sällan bättre än kvalitet.

Därför passar jag här och nu på och presenterar delar ur min önskelista för bättre kvalitet i svensk läkemedelsanvändning.

1. Vi behöver en 24-timmarsregel som fungerar och är värdig namnet. Oavsett om det var bättre under monopoltiden eller inte kommer människors krav att det ska fungera inte att minska. När 40-talisterna om några år blir mer vårdkrävande och läkemedelsbehövande kommer det mullra ordentligt i leden om det inte fungerar. Kanske måste det lagstiftas? Eller så väljer vi nästa alternativ.

2. En smidigare lösning för att få tillhandahållandet att fungera bättre kan vara att apotekskedjorna, helst tillsammans, sätter upp system som gör det enkelt för kunderna att se var deras mediciner finns tillgängliga. Systemen kan vara webbaserade, telefonbaserade eller helt enkelt att kunden kontaktar sitt apotek några dagar innan och säger till att i nästa vecka vill jag hämta ut mitt läkemedel. Om det är ett väldigt dyrt läkemedel som apoteket inte vill ha liggande hemma (om kunden trots allt inte kommer) får man väl komma överens om någon sorts förskottsbetalning som ”garanterar” att kunden verkligen kommer och hämtar ut sitt läkemedel.

3. Dagens generiska utbytessystem är alltför ensidigt fokuserat på att spara pengar åt stat och landsting. Att många varnar för, och har visat, att det leder till ökad förvirring hos kunderna och fler medicineringsfel, tar liksom aldrig skruv. Därför måste TLV tillsammans med apoteken fundera kring ett mycket smidigare utbytessystem på apoteken som tar hänsyn både till ekonomi, patienter och apoteken. Det är till exempel absurt att förpackningar som har plockats hem som månadens vara inte får lämnas ut bara för att vi har vänt kalenderblad.

4. Ett personligt hälsokonto är på gång, det är bra, men det är viktigt att det görs smart. Det måste byggas så öppet som möjligt, där staten tillhandahåller grunderna och databaserna, och där externa parter kan bidra med tjänster. Det ska vara lättanvänt för befolkningen och all information som jag själv vill ha där ska kunna knytas dit; vaccinationer, läkarbesök, recept – rubbet.

5. Apoteken måste få ersättning för sina tjänster, till exempel rökavvänjning, läkemedelsgenomgångar, hälsokontroller och annat som kunderna efterfrågar och som kan avlasta primärvården. Sådana ersättningar har visat sig fungera bra i andra länder, till exempel Holland och Storbritannien.

6. Smartare märkning av förpackningar behövs för att undvika hanterings- och medicineringsfel, både på stressiga kliniker och hemma i badrummet. Generiska benämningar benämningar bör användas i större utsträckning, liksom färger och symboler, för ökad tydlighet. Eftersom detta arbete görs i EU måste Sverige ligga på hårdare för att få till stånd en snabb förändring.

7. Det är bra att Socialstyrelsen har infört krav på att alla landsting ska erbjuda och utföra läkemedelsgenomgångar. Risken är dock att landstingen väljer den enklaste (billigaste?) vägen för att slippa undan och göra så lite som möjligt. Här behövs tuff granskning, uppföljning och utvärdering för att uppnå önskvärda resultat.

Jag och fler med mig har skrivit ett flertal artiklar och blogginlägg om dessa frågor tidigare. Det pratas mycket men det görs ganska lite. Och framför allt tar det alldeles för lång tid. Så sätt igång och agera nu, Göran Hägglund, du som behöver lite goda resultat att visa upp i nästa valrörelse.

Själv har jag (förhoppningsvis) 30-40 år kvar till jag blir en krävande vårdkonsument. Då jävlar om det inte fungerar.
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här