Alla tjänar på mindre vi och dom – även apoteken

22 sep 2014, kl 10:18
0

Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Veckan efter valet har mycket kretsat kring vi och dom. Att ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna är landets tredje största parti lämnar knappast någon oberörd. Det finns vi som haft en klump i magen, som skäms, sörjer och är arga och det finns dom som gläds.
 
Att dela upp i vi och dom är ett enkelt sätt att se på världen på men jag tror att det är lika illa vilka grupperingar man än sätter under begreppen. Jag tror inte att det gynnar någon. Likväl kommer jag på mig själv att göra det när jag tycker sammanhanget passar. 
 
Ibland är vi de anhöriga till de barn som dog eller skadades under mässlingsvaccinationen i Syrien efter att injektion felaktigt innehöll muskelavslappnande medel.  Dom är organisationer som WHO och MSF. En händelse som den inträffade kommer tyvärr att spä på den skepsis som redan finns för utländska hjälparbetare och riskerar försvåra vaccinationsarbetet där behovet är som störst. Vi som ska hjälpa blir dom som anses förvärra.
 
På samma sätt är det en svår balansgång att i eboladrabbade regioner, hantera frågan när icke-testade vaccin och andra behandlingar ska ges och till vilka. Det har öppnat sig nya möjligheter när företag, organisationer och stater ser en kraftig efterfrågan och ett behov av ny behandling. Det blir som en enda stor klinisk prövning som ingen hade bekostat innan utbrottet. Förhoppningsvis kan det leda till räddade liv. Men om något går snett riskerar vi, eller dom, att förlora förtroendet helt. I Sverige uppstod något av ett vi och dom efter massvaccinering mot svininfluensan. Vi, de drabbade och dom myndigheterna och staten.
 
En annan aspekt av vi och dom, mer harmlös men likväl betydelsefull, är en reflektion om apoteken som jag fick höra här om dagen. Det var en person som arrangerar kurser inom läkemedelsområdet som konstaterade att det efter omregleringen av apoteksmarknaden blivit betydligt svårare att få loss duktiga föreläsare till kurser. När alla var anställda av Apoteket AB var det liksom inget snack om saken men nu vakar de olika aktörerna över sin kunniga personal och vill inte gärna dela med sig av det man kan på kurser där det finns deltagare från konkurrenterna.
 
Här borde apoteken lära av läkemedelsindustrin menade arrangören. Där finns inte samma problem utan de olika företagen ser det snarare som en ren möjlighet att få komma ut, dela med sig och diskutera med andra. 
Helt enkelt lite mindre vi och dom.
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här