68 dagar kvar.

24 apr 2009, kl 16:13
0

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Ännu en proposition har kommit. Och ännu en tid av väntan följer på
den. Precis som mycket inför omregleringen är många beslut beroende av
varandra och lagförslagen i sig gör inte mycket för att lösa de låsta
positionerna. När propositionen om handeln med receptfria läkemedel
idag överlämnas, väntar aktörerna fortfarande på besked om vilka
produkter de får sälja.

Det råder något av ett dödläge på apoteksfronten för tillfället. Känslan är lite som när man lägger patiens och inga kort går att flytta någonstans, ingen kan göra något. Något nytt måste hända, ett kort måste vändas eller nya kort fram. Det omväxlande gäspas och görs spastiska utspel. På onsdag den 29 april kommer det första steget närmare lite rörelse och aktivitet. Då klubbas, om agendan hålls, lagen om den omreglerade apoteksmarknaden igenom. Fram till dess är det stumt, till och med de många utspel som kommit från alla håll under våren har mattats. Alla befinner sig i avvaktan, i spänd förväntan på startsignalen. Propositionen om handeln med receptfria läkemedel har idag lämnats till riksdagen. Men ska man ge sig in på marknaden är det avgörande vilka läkemedel det blir. Ingen lista ingen action.

Under den här spända uppladdningen är det inte underligt att det rått en benägenhet att tjuvstarta för att inte helt domna bort. Läkemedelsverket har fått gå ut med en bedjan om att folk inte ska skicka in ansökningar om att få starta apotek eftersom de inte kan ge några tillstånd innan lagen är tagen. Ansökningarna fortsätter dock att komma från intressenter som är oroliga att missa något. Det rekryteras folk till kedjor, men inte till butikerna eftersom ingen vet hur många apotek de kommer att få.

Det för oss osökt in på den dagen som kanske är den mest heta just nu ? den 5 maj. Då kommer Omstruktureringsbolaget äntligen lägga fram sina portföljer och berätta vilka apotek som ska krängas. Också deras vd Eva-Britt Gustavsson tycks fått nog av spänningen och ryter ifrån mot anklagelserna om att OAB skulle tvinga in några småföretagare i ett statligt bolag. De protesterande påminns om att hon faktiskt bara gör det som regeringen bett henne om. 

Frågan är om så mycket kommer att hända just efter den 29, men det som är säkert är att lagförslaget ska hyllas och sågas av riksdagsledamöterna. På nejsidan står Ylva Johansson beredd att kritisera prismodell och förmodat resursslöserier. Göran Hägglund har inte bestämt sig om han ska vara på plats för att säga emot och försvara sin baby. Men där finns andra, som socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) som står redo att plädera för det nya och fräscha som han menar omregleringen står för. Man kan då tycka att det vore på sin plats att fräscha upp det nu ganska trötta argumentet om att Sverige är de enda förutom Kuba och Nordkorea som har apoteksmonopol. Annars är det nog en och annars som får svårt att hålla sig vaken i bänkarna. 

//LmV-redaktionen

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här