Förra året publicerades en studie som undersökte effekterna av propranolol på en mindre grupp patienter med posttraumatiskt stressyndrom. Propranolol är en så kallad betablockerare som används för behandling av högt blodtryck. Resultaten tydde på att propranolol minskade fysiska symtom hos patienterna när de påmindes om de traumatiska händelserna. Men det var oklart om propranolol kunde ge en bestående effekt.
Holländska forskare har nu gått vidare och testat teorin på 60 friska försökspersoner. Under studiens gång fick försökspersonerna se en bild på en spindel samtidigt som de fick en elektrisk chock. På det sättet började deltagarna uppleva stress enbart av att se bilden. Forskarna mätte de fysiska symtom på stress och rädsla när bilden visades.
Hälften av deltagarna fick sedan propranolol och hälften fick placebo. De som fick propranolol upplevde mindre stress och rädsla när de fick se spindelbilden igen.
Personer i placebogruppen blev av med sin rädsla när de fick se spindelbilden många gånger i en lugn miljö, men efter att ha fått flera elektriska chocker kom rädslan för spindlar tillbaka. Personerna i propranololgruppen däremot verkade ha tappat kopplingen mellan obehagliga elchocker och spindlar.
När människor upplever stress frigörs ett antal hormoner i kroppen. En av dessa är noradrenalin som binder till betareceptorer i amygdala, hjärnområdet som ansvarar för kopplingen mellan minnen av olika händelser och känslor. Forskarna bakom studien tror att propranolol, som blockerar betareceptorer, kan bryta den här kopplingen.
Forskarna hoppas att det i framtiden blir möjligt att behandla patienter med emotionella besvär med betablockerare.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Hur pass välkänt (men inte vetenskapligt bevisat?) att betablockleraren Inderal ger effekt på personer som har social fobi?