Den svenskinitierade så kallade HOT-studien (se Forskningsnytt sidan 44 i detta nummer) visar att den lägsta risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom ligger vid ett blodtryck på 82,6 mm Hg vilket är betydligt lägre än den nivå som rekommenderas idag. Studien visar att långverkande kalciumantagonister minskar dödligheten i hjärtkärlsjukdom lika bra som konventionella blodtrycksläkemedel och de gav ingen ökad biverkningsrisk.
Den andra stora studien, som liksom HOT-studien presenterades vid den stora hjärtkongressen i Amsterdam i början av juni, är den svensk-finska CAPP-studien (Captopril Prevention Project). Cirka 11 000 patienter har följts i drygt sex år i syfte att jämföra ACE-hämmare med betablockerare och diuretika. Studien visar ACE-hämmare är lika effektiva för att sänka trycket som de äldre läkemedlen. Dessutom minskas risken att utveckla diabetes signifikant hos de patienter som behandlades med ACE-hämmare.
Professor Bengt-Göran Hansson, ordförande i Svenska hypertonisällskapet tror inte att studierna kommer att resultera i någon omedelbar sänkning av rekommenderade blodtrycksnivåer.
? Man kommer att avvakta resultaten från andra studier, men HOT-studien är en viktig pusselbit för en ändrad behandlingsrutin, säger han.
Han menar att de läkemedel som används idag fungerar väl, men att man skall behandla intensivare och till lägre nivåer. En liten sänkning av trycket till exempel från 90 till 85 kan innebära en väsentlig riskreduktion.
? I USA har man varit betydligt aggressivare i sin blodtrycksbehandling. Det finns egentligen inga risker med att sänka trycket som man trodde tidigare. Där skiljer sig resultaten från HOT-studien från tidigare mindre studier, säger Bengt-Göran Hansson.
De hälsoekonomiska aspekterna av att sänka blodtrycket undersöks i en studie av Bengt Jönsson vid Handelshögskolan och den väntas bli klar i höst.
- Läkemedel
Blodtrycket bör sänkas mer än idag
Två stora internationella studier visar att ACE-hämmare och kalciumantagonister är lika effektiva som diuretika och betablockerare i behandling av hypertoni och att man bör behandla aggressivare än idag.