Blandade erfarenheter av att byta ut läkemedel

För att öka patienternas intresse av att byta till det billigaste bland generika behövs ekonomiska morötter och substitution leder till merarbete för läkare och farmaceuter. Det kom fram när skånska Ängelholm provade generisk substitution.

5 jun 2002, kl 17:50
0

Annons

Generisk substitution innebär att apoteken byter ut ett förskrivet läkemedel mot ett billigare läkemedel som innehåller samma aktiva substans. Utbytet sker med förskrivarens och patientens medtycke.


Det har förekommit olika beräkningar om hur mycket pengar som staten och patienterna kan spara om generiskt utbyte tillämpades fullt ut ? från något tiotal miljoner kronor till en halv miljard kronor per år.


För att undersöka besparingspotentialen gjordes ett försök med 23 läkemedel (varav fem parallellimporterade) som alla står på Läkemedelsrådets i Skåne rekommendationslista. Ängelholm utsågs till försökskommun och Trelleborg användes som kontroll. Försöket pågick i februari?april 1999.


Under perioden var förskrivarnas följsamhet i förhållande till rekommendationslistan 47 procent (51 procent om de parallellimporterade läkemedlen borträknas). Efter apotekens ingripande ökade följsamheten till 86 procent (85 procent). Utbyte fick ske om patienten accepterade det och att läkaren inte angivit ?ej byte? på receptet.


Läkarna accepterade utbyte i alla fall utom 2 procent av recepten. Däremot motsatte sig överraskande många patienter utbytet, nämligen 23 procent. Störst motstånd gällde östrogenmedlet Femanor, där knappt hälften av patienterna stoppade utbytet. Fyra av tio motsatte sig utbyte till generiskt diklofenak.


Det viktigaste skälet till att patienten motsatte sig utbytet var tidigare positiv erfarenhet av det läkemedel som förskrivits.


 


Måttlig besparing


Besparingen var måttlig, vilket var väntat enligt studiens uppläggning. Den totala besparingen (för staten och patienten) var i genomsnitt 30 kronor för vart och ett av 746 utbytta läkemedel, vilket motsvarade 8 procent. Hade de 275 utbytena som stoppades genomförts hade besparingen blivit 36 kronor per läkemedel.


? För att generisk substitution ska ge någon större besparing krävs att landstingen får möjlighet att upphandla läkemedel till öppenvården. Och för att patienterna ska bli mer motiverade behövs ekonomiska incitament, säger Ragnar Norrby, Läkemedelsrådet i Skåne.


Att generisk substitution på apoteket medför extra tidsåtgång för både farmaceuter och läkare kan ge läkarna en puff i riktning mot större följsamhet för rekommendationslistan.


  ? Jag tror man tycker att det då är lika bra att skriva efter listan, säger Ragnar Norrby.


  Läkemedelsbranschen har hela tiden motsatt sig generisk substitution. Håkan Mandahl, vice VD för LIF, är nöjd.


  ? Det blev som väntat ? ett massivt misslyckande. Försöket bekräftar våra antaganden om att generisk substitution ger lite ull för mycket arbete, säger han.


Att det blir ett merarbete tycker han är slöseri med tid och kunnande.


? Det vore bättre om apoteksfarmaceuterna fick jobba med att förbättra läkemedelsanvändningen på de kommunala sjukhemmen i stället, säger Håkan Mandahl.