I en nyligen publicerad studie i British Medical Journal som tittar på nyttan med fruktintag, har vissa frukter pekats ut som extra bra för att minska risken för diabetes.
– Vi fann att vissa enskilda frukter kan vara speciellt bra när det handlar om att reducera risken för typ-II diabetes, säger näringsforskaren Qi Sun i en kommentar.
Vilka ämnen det kan vara i frukterna som minskar risken säger den här studien inte något om.En svaghet är också att forskarna inte kan utesluta att människor som äter blåbär generellt lever sundare än de som äter bananer.I studien tittade forskarna på konsumtion av vindruvor, russin, aprikoser, bananer meloner, äpplen, päron, apelsiner, grapefrukt, jordgubbar och blåbär.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Studien baseras ju på kohorter där högt fruktintag också innebär högre fysisk aktivitet (dubbel jmf sämst och bäst), bättre kost, lägre alkoholintag (hälften jmf sämst och bäst), och färre rökare (en femtedel jmf bäst och sämst). Jag har svårt att se de starka samband som abstract och pressmeddelanden för fram. Det studien bekräftar är väl närmast att en varierad, balanserad kost i kombination med fysisk aktivitet minskar risken för diabetes-2…