Biovitrum sist ut från Pharmacia i Sverige

Efter en rad avyttringar under den senaste sexårsperioden saknar Pharmaciakoncernen nu egen svensk grundforskning. Den senaste avknoppningen, Biovitrum, hoppas dra nytta av erfarenheterna från de ?amerikanska åren?.

23 aug 2001, kl 13:59
0

Onsdagen den 1 augusti 2001 skrevs det sista kapitlet i sagan om Pharmacias svenska grundforskning. Då förvandlades slutligen de tre forskningsenheter i Stockholm och Uppsala, som tidigare i år slagits samman till affärsdivisionen Biovitrum, till ett självständigt, svenskt bioteknikföretag med samma namn.

Därmed har Pharmacia i princip ingen egen grundforskning i landet. Stora delar av verksamheten har dock under de senaste åren slussats över till företagen Amersham Pharmacia Biotech, Active Biotech och nu senast alltså Biovitrum; tre företag där Pharmacia upprätthåller minoritetsägarandelar.

Koncernen har även sålt majoritetsinnehavet i Biacore och nutritionsverksamheten till Fresenius.

Pharmacias strategi kan tyckas ligga i linje med den globala tendensen mot fler små, flexibla forskningsenheter. Samtidigt står den i skarp kontrast till Astrazenecas fortsatta satsningar på nya, egna forskningsenheter i Sverige.

Större aggressivitet

Det nya företaget Biovitrum tar över Pharmacias forskning kring åldersdiabetes och övervikt, utvecklingen av bioteknikbaserade läkemedel och blodplasmaverksamheten.

Affärsdivisionerna uppdelas på forskning kring små molekyler/proteinläkemedelsforskning samt plasmabaserade läkemedel. Pharmacia kommer initialt att äga en tredjedel av bolaget, men har signalerat att man troligen minskar sitt ägande på sikt.

Vd i det nya bolaget blir Mats Pettersson, tidigare Senior Vice President vid Pharmacia, medlem i ledningsgruppen och en av ingenjörerna bakom de stora fusioner som lett fram till dagens Pharmacia. Göran Arvidson blir vice vd och Johan Kördel forskningschef. Företaget får initialt omkring 900 anställda, varav 400 är forskare.

? Närheten till besluten ger en större snabbhet och flexibilitet, detta blir utan tvekan den stora fördelen med den nya ordningen. Ibland har det varit frustrerande att arbeta i ett så stort företag som Pharmacia, det ska bli skönt att slippa spelet mellan företagets enheter världen runt, säger Göran Arvidson.

? Samtidigt vill vi ta vara på det kvalitetstänkande som utvecklades under Pharmacias amerikanska år. Vi har blivit mer aggressiva och det kommer vi att ta vara på.