Det är femte året i rad som Sveriges kommuner och landsting, SKL, tillsammans med Socialstyrelsen presenterar öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården. I rapporten finns jämförelser mellan landstingen av medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet och kostnader. Vid en presskonferens konstaterade SKL:s vd Håkan Sörman att täckningen blir större och fler vårdenheter deltar.
– Efter 5 år med Öppna jämförelser så ser vi att de har gjort nytta framförallt för patienterna. Vi ser också att det fortfarande finns mycket att förbättra och tack vare Öppna jämförelser ser landstingen inom vilka områden man behöver utveckla arbetet, säger Håkan Sörman.
Ett område där det blivit en aning bättre mellan december 2009 och samma tid året innan, är polyfarmaci hos äldre. Enligt årets siffror är det 11,8 procent av landets kvinnor 80 år eller äldre och 9,2 procent av männen som behandlas med tio eller fler läkemedel. För december 2008 var siffrorna några tiondelar högre för båda könen. Landstinget i Uppsala län har den högsta andelen personer över 80 år som har tio eller fler läkemedel per dag.
Vad gäller personer som får läkemedel som kan ge allvarliga biverkningar till följd av interaktioner har andelen också minskat något. Totalt är snittet i landet för personer över 80 år som får kombinationer av läkemedel med risk för interaktion av typ D – 2,7 procent, förra året var det 2,9. Andelen äldre som får tre eller fler psykofarmaka var bland kvinnor 5,4 procent och bland män tre procent 2009 och andelarna är i riket oförändrade jämfört med 2008. Variationen mellan landstingen är stor och sträcker sig från cirka 3 till 7 procent för kvinnor och från 2 till 4 procent för männen.
Antibiotikaanvändningen har minskat något i samtliga landsting, men den är fortfarande högre än de mål som Strama satt upp. Under mätperioden hade cirka 26 procent av kvinnorna och 19 procent av männen hämtat ut antibiotika i landet. Generellt är det fler som använder antibiotika i storstäder än på glesbygden. Positivt är att fler barn får smalspektrumantibiotika som penicillin V vid bakteriell luftvägsinfektion.
Benskörhet är en diagnos där patienterna fortfarande underbehandlas. Av de kvinnor som har haft en fraktur och därför löper större risk att drabbas igen, är det bara mellan 9 och 19 procent som får adekvat läkemedelsbehandling. Enligt rekommendationen ska patienter behandlas med läkemedel vid hög risk.
– Vi har tidigare pekat på skillnaderna mellan män och kvinnor i vården, och det här är en typisk kvinnosjukdom där underbehandlingen är tydlig. Läget har till och med försämrats något jämfört med förra året, säger Håkan Sörman på SKL.