KRÖNIKA om preventivmedel och rådgivning
Kvinnor har rätt till allsidig information
Sol Skärdin.

Kvinnor har rätt till allsidig information

I dag möter vi farmaceuten Sol Skärdin som i en kritisk krönika lyfter fram behovet av fler preventivmedelsalternativ och bättre rådgivning.

27 aug 2024, kl 08:52
0

KRÖNIKA. I Sverige har vi både möjlighet till abort och tillgång till preventivmedel. Detta har bland annat stor betydelse för kvinnans jämlikhet, frihet, ekonomiska självständighet och hälsa.

Jakten på bra preventivmedel

Trots att detta gör att vi slipper styras av vår fertilitet, är det ändå kvinnan som blir utsedd till att leda sitt fertilitetsarbete. Med det menar jag att det är vi som oftast förväntas ”jobba” för att antingen bli eller inte bli gravida. ”Jobbskiftet” pågår största delen av våra liv. Däremellan, pågår möten med vården i jakten på ett preventivmedel som passar.

För att inleda positivt vill jag nämna en vän, som i samband med rådgivning hos sin barnmorska upptäckte att hon hade underliggande risker som gjorde att hon inte skulle ta vissa typer av preventivmedel. Genom försiktig vägledning, en rejäl dos av information samt vägande av för-och nackdelar kunde hon vara trygg i att välja en metod som visade sig både effektiv och hållbar.

Om alla hade varit lika nöjda med sitt val och rådgivning hade jag förmodligen inte reflekterat mycket kring just preventivmedel. Verkligheten är dock annorlunda och ibland blir det helt fel.

En erfarenhet många delar

Med min bakgrund som farmaceut är jag van vid att information läggs fram på ett sakligt och vetenskapligt sätt. Jag har stort förtroende för alla som jobbar inom hälso- och sjukvård. Därför blir jag förvånad när jag sitter i samtal med en barnmorska som inte verkar ha hört min historia som jag nyss berättat för henne om hur det hittills inte funnits något preparat som kroppen har tolererat.

Hon tittar ointresserat upp på mig och föreslår helt nya p-piller som hon påstår har flera positiva effekter. Det som inte tas upp är deras verkningsmekanism, potentiella biverkningar eller andra alternativ. Samtalet går fort och hux flux har jag ännu ett nytt preparat som visade sig vara icke kompatibelt.

Jag är långt ifrån ensam om min erfarenhet. På middag hos en väninna diskuterar vi mitt besök och mina väninnor nickar instämmande. De berättar om hur de antingen ska sluta/byta preventivmedel, ångrade sig eller tar hjälp av appar.

Lägg alla alternativ på bordet!

Efter att ha hört om andras erfarenheter tycker jag mig kunna se ett mönster. På besök hos barnmorskan verkar p-piller vara ett populärt erbjudande. Det förvånar mig eftersom det enligt Läkemedelsverket är hormonspiral, kopparspiral, p-stav och p-spruta som har bäst skydd mätt i så kallat Pearl Index (antalet oönskade graviditeter hos kvinnor under 1 års användning).

Kanske är det enklast att presentera något som de flesta känner till? Kanske barnmorskor tar fram sitt favorit p-piller av vana? Jag tror att jag talar för många fler än mig och mina väninnor när jag säger att vi behöver få mer allsidig information och att alla alternativ ska läggas fram på bordet.

Samarbetet mellan barnmorska och patient är viktigt för att individen ska kunna fatta ett välgrundat beslut. Vi är sköra i mötet med vården. Vi delar med oss av våra egna liv, rädslor och tidigare erfarenheter till någon som vi ska ha förtroende för. Jag är övertygad om att betydligt fler kvinnor skulle hitta rätt om barnmorskorna tar hänsyn till hur en kvinna är som person, hennes livsstil, önskemål och tidigare erfarenheter.

Farmaceuter kan göra viktig insats

Som farmaceut känner jag ett ansvar för att sprida information om preventivmedel till kvinnor. Apotek är lättillgängliga för allmänheten, och farmaceuter kan spela en viktig roll genom att vara tillgängliga för att svara på följdfrågor som kan uppstå efter mötet med en barnmorska.

Jag tycker att det är värdefullt om vi i samband med expedieringen frågar kvinnan om hon har några funderingar eller erbjuder ytterligare information om möjliga biverkningar samt om hur preventivmedlet fungerar i kroppen. Vi ska också kunna fungera som ett bollplank samt stärka kvinnor genom att uppmuntra dem att återvända till sin barnmorska om ett preparat inte fungerar för personen i fråga.

Detta är väsentligt för att vården ska förstå grundorsaken till problemen. Samtidigt kan vi genom vår utbildning och erfarenhet ge anvisningar om hur man söker efter vetenskapliga källor med tillförlitlig information. Apoteket AB har till exempel på sin webbplats radat upp olika tillgängliga preventivmedel (både med och utan hormoner) på ett kort och koncist sätt.

Fler initiativ behövs

På flera läkemedelsföretag som tillverkar preventivmedel jobbar man ständigt med att ta fram material som bland annat tar upp grundläggande information om kvinnokroppen, hur preventivmedel verkar samt olika säkerhetsaspekter (potentiella biverkningar). En del har utvecklat hemsidor riktade till allmänheten som syftar till att öka kunskapen om vilka preventivmedel som finns på marknaden samt om vilka metoder som skulle kunna passa en viss individ beroende på de enskilda behoven.

Flera sådana initiativ behövs och bör synliggöras på apotek och i vårdsammanhang. Genom kampanjer och samarbeten mellan läkemedelsföretag, apotek och barnmorskor kan farmaceuter spela en stor roll i att förbättra informationen om preventivmedel och därmed stärka kvinnors hälsa och självbestämmande.

Hoppas på förändring

Jag hoppas på en framtid där fler kvinnor går ifrån barnmorskemottagningen och känner sig nöjda. Det handlar inte bara om att förskriva, utan också om att skapa rätt förutsättningar för att ge den information och det stöd till kvinnor som de behöver.

Signalen till samhället är glasklar enligt min åsikt. Vi behöver mer ingående information från vården samt flera alternativ till preventivmedel både med och utan hormoner. Tills dess fortsätter många kvinnor (däribland jag själv) att kämpa vidare med sitt fertilitetsarbete.

Sol Skärdin
Konsult inom regulatory/pharmacovigilance
Styrelseledamot i sektionen för läkemedelsinformation, Apotekarsocieteten