Behandling mot bakterier får tummen upp

Ny behandling mot multiresistenta bakterier får grönt ljus av EMAs säkerhetskommitté.

4 maj 2016, kl 08:41
0

Europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetsråd, CHMP, rekommenderar marknadsgodkännande av ett nytt behandlingsalternativ mot multiresistenta bakterier. Det meddelande kommittén i slutet av förra veckan.

Läkemedlet Zavicefta, en kombination av avibactam, en ny beta-laktamashämmare, och ceftazidim, ett antibiotikum som tillhör klassen av tredje generationens cefalosporiner, och som redan är godkänd för behandling inom EU.

Läkemedlet rekommenderas godkännande för behandling av vuxna patienter med infektioner inne i buken, urinvägsinfektion eller lunginflammation som uppkommit i sjukhusmiljö. Det kan också användas för behandling av vuxna patienter med infektioner som är orsakade av vissa gramnegativa bakterier, för vilka det finns endast begränsade behandlingsalternativ.

Rekommendationen bygger bland annat på resultat från kliniska prövningar som visat att läkemedlet är effektivt mot vissa gramnegativa bakterier. CHPM anser därför att Zavicefta bör göras tillgängligt för patienter med infektioner som orsakats av gramnegativa bakterier, när det finns få eller inga behandlingsalternativ, för att bekämpa sjukdomen.

Läkemedlet Gazyvaro, obinutuzumab, rekommenderas få utökad indikation för behandling av patienter med follikulärt lymfom, en form av ovanlig blodcancer.

Läkemedlet ska användas i kombination med bendamustin och av personer som tidigare behandlats med kemoterapi.

Gazyvaro är sedan juli 2014 godkänd för behandling av patienter med tidigare obehandlad kronisk lymfatisk leukemi, en form av blodcancer, och ska tas i kombination med klorambucil. Båda cancersjukdomarna är ovanliga och påverkar vissa vita blodkroppar som bekämpar infektioner.

Ett läkemedel som fick ett negativt utlåtande av kommittén var Sialanar, glykopyrroniumbromid, som var avsedd för behandling av ihållande dreglande hos barn och ungdomar med neurologiska sjukdomar.

Fakta:

Andra läkemedel som CHPM rekommenderar för marknadsgodkännande är:

Zinbryta, daclizumab, för behandling av skovförlöpande multipel skleros.
Ongentys, opicapone, för behandling av Parkinsons sjukdom och motoriska svängningar.
Odefsey, emtricitabine/rilpivirine/tenofovir/alafenamid, för behandling av hiv-1-infektion.
Enzepi, pankrelipaspulver, för behandling av bukspottkörtelsvikt.
Endolucinbeta, ett radioaktivt läkemedel som, tillsammans med ett annat läkemedel, tar sig till sjukdomsstället i kroppen och avger beta-strålning.

Micaela Toresson
Tidigare webbredaktör/medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se
Föregående artikel 3,7 miljoner beviljade för utveckling av kurser
Nästa artikel Skydd mot influensa om mamman vaccinerat sig