Det är känt sedan tidigare att behandling med diabetesläkemedlet metformin kan leda till att vitamin B12 tas upp sämre i kroppen. Det kan i sin tur leda till brist på B12 och folat och ge förhöjda nivåer av homocystein. Forskarna bakom den aktuella studien ville undersöka om det fanns en koppling mellan behandling mellan långtidsbehandling med metformin och förändrade nivåer av dessa tre.
I studien ingick 390 nederländska patienter med typ 2-diabetes som alla behandlades med insulin. Av dessa fick 196 850 mg metformin och 196 placebo, tre gånger om dagen i över fyra år. Samtliga studiedeltagare genomgick regelbundna kontroller när nivåerna av B12, folat och homocystein mättes.
Studien visade att de som behandlades med metformin 19 procent lägre nivåer av B12 jämfört med de i placebogruppen. I placebogruppen syntes ingen förändring av B12-värdena. Dessutom såg forskarna att B12-nivåerna sjönk mer ju längre tid patienterna behandlades med metformin. Personerna i metformingruppen hade omkring 5 procent högre värden av homocystein än placebogruppen. Folatvärdena var däremot desamma i de båda grupperna efter att man korrigerat för BMI och rökning, två faktorer som påverkar nivåerna av folat i kroppen.
Brist på B12 är förknippat med en rad komplikationer som trötthet, anemi, nedstämdhet, försämrat minne och nedsatt känsel i händer och fötter. Enligt artikelförfattarna kan flera av dessa symptom felaktig antas bero på diabetes. Därför menar de, är det viktigt att kontrollera B12-nivåerna hos patienter som får metformin och vid behov sätta in behandling i form av tillskott.