Begränsat samägande ska förebygga överförskrivning

Begränsat samägande ska förebygga överförskrivning

En utredare föreslår begränsningar av gemensamma ägarförhållanden mellan apotek och vårdgivare.

25 maj 2022, kl 10:11
0

Utredaren Anna-Lena Sörenson presenterade i dag sina förslag i den omdebatterade frågan om samägande mellan vårdgivare och apotek. Förslagen finns i ett delbetänkande till regeringen.

– Det finns risker vid gemensamma ägarförhållanden mellan vårdgivare och apotek som vi anser att man bör förebygga, sa Anna-Lena Sörenson när hon medverkade vid en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren.

Den främsta risken med att vårdgivare och apotek äger varandra är, enligt utredningen, att läkemedel inte används på det mest ändamålsenliga sättet. Utredningen har inte fått några belägg för att dagens samäganden och samarbeten har påverkat förskrivningen av läkemedel.

– Men det finns en risk. Gemensamt ägande ger incitament för överförskrivning av läkemedel, framhöll Anna-Lena Sörenson.

– Detta kan även påverka allmänhetens förtroende för professionerna negativt.

Föreslår lagändringar

Syftena med utredningsförslagen är både att begränsa möjligheterna för vårdgivare att få tillstånd att driva öppenvårdsapotek, och att begränsa möjligheterna för den som har ett sådant tillstånd att driva en vårdgivare. För att uppnå detta föreslår utredningen den som har tillstånd för apotek inte samtidigt kan ha bestämmande inflytande i ett vårdgivarföretag. Med bestämmande inflytande avses i dag majoritetsägande.

Samma begränsningar ska även gälla vårdgivare på djursidan och företag som arbetar med estetiska behandlingar.

Det ska inte heller gå att få apotekstillstånd för ett företag som inte är vårdgivare men där vårdgivare har bestämmande inflytande, eller för ett företag som har bestämmande inflytande över en vårdgivare.

Ökat samägande mellan vårdgivare och apotek

Diskussionen om samägande mellan apotek och vårdgivare har pågått i flera år. Lagstiftningen från apoteksmarknadens omreglering 2009 förbjuder läkemedelsföretag och personer som har förskrivningsrätt att äga mer än 49 procent av ett öppenvårdsapotek. Däremot begränsade lagstiftarna då inte rätten för privata vårdföretag att äga och driva öppenvårdsapotek. Inte heller begränsades apoteksaktörers möjligheter att äga vårdföretag.

Men på senare år har kopplingarna mellan vårdgivare och apotekskedjor blivit allt fler. I dag har, enligt utredningen, tre av de fem stora apotekskedjorna direkt eller via koncernföretag ägande i en vårdaktör. Statliga Apoteket AB äger 12 procent av Doktor24. Kronans apotek ingår i en koncern som ägs av det finska bolaget Oriola. Oriola äger också 6 procent av Doktor.se. Slutligen äger Apotek Hjärtat 47 procent av Min Doktor.

Det förekommer också allt fler samarbeten mellan apotek och vårdgivare där öppenvårdsapotek erbjuder olika hälsorelaterade tjänster i apotekslokalen.

Påverkar inte nuvarande samäganden

Om de föreslagna lagändringarna blir verklighet kommer detta inte att påverka det samägande mellan vårdgivare och apotek som förekommer i dag. Det sa Anna-Lena Sörenson som svar på en fråga på pressträffen.

– Eftersom det i inget av fallen handlar om majoritetsägande så påverkas inte dessa samäganden.

Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft 1 juli 2023. Förslaget går nu ut på remiss. Socialminister Lena Hallengren markerade vid pressträffen tydligt att regeringen ser positivt på utredningsförslagen.