? Att följsamheten vid långtidsmedicinering bara är 50 procent är något professionen har svårt att ta till sig, säger Lars G Nilsson ordförande i NEPI och medlem i Arbetsgruppen för bättre läkemedelsanvändning, ABLA, som nyligen lämnat en rapport med förslag på hur den siffran ska kunna förbättras.
Arbetsgruppen har gått igenom de nära 5000 publikationer som finns i ämnet.
? Även om sambandet mellan bristande följsamhet och terapiresultat är dåligt dokumenterat i många studier, så kan man utifrån de studier där så skett dra slutsatsen att oföljsamhet är starkt knuten till ökad sjuklighet.
? Trots att studierna är relativt få och det behövs mycket mer forskning så belägger negativa hälsoeffekter av dålig följsamhet.
Allvarliga konsekvenser
I rapporten visar man på allvarliga följder. Vid transplantationer visade en studie till exempel, att 18 procent av patienterna kunde betecknas som oföljsamma. Av dessa fick drygt 90 procent avstötning och dog, medan avstötningen endast var 18 procent i den patientgrupp som betecknas som följsam. Den nuvarande kunskapen på området beskrivs i rapporten som toppen av ett isberg.
Arbetsgruppen hoppas på en ökad medvetenhet om bristerna och ett större engagemang hos läkare, sjuksköterskor och farmaceuter för att förbättra följsamheten. Hittills har aktiviteter för att förbättra den varit riktad mot patienterna. I rapporten pekar man på vikten av samsyn mellan professionerna och förslår en mängd aktiviteter och forskning för att förverkliga detta; följsamhetsgrupper inom läkemedelskommittéerna, webbsida, temaår, förbättrad grundutbildning, är några av förslagen för att implementera målet.
I början av nästa år ska en permanent grupp bildas för att hålla samman aktiviteterna som beräknas pågå i fem år.