Läkaren Anna Nilsson vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm har undersökt barn och ungdomar som på grund av leukemi behandlats med cellgifter. Hon fann att många av barnen efter cytostatikabehandling förlorat sin immunitet mot någon eller flera av de barnsjukdomar de vaccinerats mot.
Att cytostatikabehandling kunde ha den här effekten var tidigare känt.
? Men försämringen av immunitetsskyddet var större än vi trodde, säger Anna Nilsson.
? Förklaringen är troligen att de plasma- eller minnesceller som är viktiga för immuniteten slås ut av cytostatikabehandlingen.
Resultaten från studien har nyligen publicerats i den elektroniska upplagan av tidskriften Pediatrics. I den publicerade studien ingår 43 barn som under 90-talet under två år behandlades med cytostatika på grund av leukemi. Efter cellgiftsbehandlingen hade 17 av barnen förlorat sitt skydd mot mässling och 12 mot röda hund.
Viktigt att testa skyddet
Anna Nilsson har fortsatt att undersöka behandlade barn och tendensen är densamma.
? Sammanlagt har jag nu undersökt ett 60-tal barn och även tittat på skyddet mot polio. Även det riskerar att försämras efter cellgiftsbehandlingen.
? Därför är det viktigt att man efter en behandling testar immunitetsskyddet och erbjuder omvaccination av de barn som förlorat skyddet, säger Anna Nilsson.
Idag finns det inte någon strukturerat program för detta inom barnonkologin.. Men Anna Nilsson hoppas att det kommer nu när studien är klar.
? Vi har bara tittat på de barn och ungdomar som drabbats av leukemi, vilket är cirka 30 procent av barncancerfallen.
Hur andra typer av cancer med liknande behandling påverkar antikropparna har inte studerats, men Anna Nilsson tror att vaccinationsskyddet blir sämre även bland dessa barn.
Varje år drabbas cirka 300 barn och ungdomar i Sverige av cancer.