Barn i Nyköping erbjuds vaccin mot meningokocker

Barn i Nyköping erbjuds vaccin mot meningokocker

Efter ett tredje fall av hjärnhinneinflammation i Nyköping har smittskyddsläkaren i Sörmland beslutat om vaccin.

31 maj 2017, kl 13:32
0

Anders Tegnell
Foto: Folkhälsomyndigheten

I måndags sökte familjen till ett ettårigt barn från Nyköping vård för vad som visade sig vara ännu en bakterieorsakad hjärnhinneinflammation. Under våren har två barn insjuknat i samma sjukdom, meningokockinfektion. Det ena barnet, ett skolbarn, avled i sjukdomen i april. Det finns koppling mellan de två fallen och det senast insjuknade barnet, skriver Nyköpings kommun på sin hemsida.

Ettåringen har vårdats på sjukhus i Stockholm och mår bättre. Barnet har inte börjat på förskola men har äldre syskon som finns i kommunens verksamheter. Smittskyddsläkaren i Sörmland tog därför sent igår kväll beslut om att erbjuda ett stort antal barn i Nyköping vaccination mot meningokocker.

Det är barnen på fyra olika förskolor och tre skolor samt alla skolbarnens syskon som nu kommer att erbjudas vaccinet.

– Jag kan inte ge någon exakt siffra på hur många barn det är som erbjuds vaccin, men det handlar om flera tusen, säger Fredrik Gustavsson, pressansvarig på landstinget i Sörmland.

Han berättar att vaccinering kommer ske på skolorna och barnavårdscentraler. Med anledning av händelserna bjöd landstinget i Sörmland idag in till en pressträff. Information finns också på kommunens och landstingets hemsidor.

Vaccinets skyddande effekt kommer efter 10 till 14 dagar. Endast barn erbjuds vaccinet eftersom barn löper högst risk att få meningokockinfektion, och det hittills enbart är barn som insjuknat. De drabbade barnens familjer och närstående som umgåtts med familjerna har även fått antibiotikaprofylax.

Meningokocker sprids genom droppsmitta, i saliv och vid nära kontakt. Bakterien kan finnas i svalg och näsa utan att man blir sjuk. Bärarskap beräknas finnas hos uppemot tio procent av befolkningen. De flesta som exponeras för bakterien blir inte sjuka. Eftersom bakterien inte överlever länge utanför kroppen kan den inte smitta via till exempel leksaker eller kläder.

Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten säger att tre fall definitivt ska ses som ett utbrott.

– Det handlar ju om hur ovanligt det är jämfört med i normala fall, säger han. Tre fall av meningokocker är inte vanligt.

Hur vanligt är det att smittskyddsläkare tar beslut om att erbjuda vaccin mot meningokocker?

– Det har bara hänt några få gånger de senaste tio åren, säger Anders Tegnell. Vid ett par fall ges ju antibiotikaprofylax för att skydda den närmaste omgivningen. Men vid fler fall så är vaccination det bästa skyddet.

Varför meningokockutbrott sker är det ingen som vet, säger Anders Tegnell. Man vet inte heller varför vissa är bärare utan att bli sjuka. Han berättar att det i början av 2000-talet skedde en rad utbrott av meningokockinfektioner i flera europeiska länder, bland annat Storbritannien, Belgien och Frankrike. Där införde man skolvaccinationsprogram mot meningokocker. Men varför det då aldrig spred sig vidare till Sverige vet man inte.

– Även Norge har många fler fall av meningokocker än vi, säger Anders Tegnell.