En vaccinkandidat mot hiv från har testats i en fas II b-studie i länder i Subsahariska Afrika. Studien startade 2017 och har fått namnet Imbokodo. Nyligen rapporterade läkemedelsföretaget Johnson & Johnson som arbetar med vaccinet att resultatet var en besvikelse. Vaccinkandidaten gav inte tillräckligt skydd mot hiv-infektion. Men företaget kommer ändå att fortsätta sitt projekt för att utveckla ett vaccin mot hiv.
– Samtidigt som vi är besvikna att vaccinkandidaten inte gav en tillräcklig skyddsnivå mot hiv, ger studien oss kunskap som vi kan använda i det fortsatta arbetet för att få fram ett vaccin som kan förebygga hiv, sade forskningschefen Paul Stoffels i ett pressmeddelande.
Fick vaccinkandidat mot hiv eller placebo
De senaste tio åren ett flertal företag och forskargrupper lagt ned hiv-vaccinprojekt på grund av svårigheter att skapa ett tillräckligt effektivt skydd. Den nu aktuella studien genomfördes bland 2 600 unga kvinnor i Sydafrika och fyra av dess grannländer. Den finansierades av bland andra amerikanska National institute of allergy and infectious disease (NIAID) och Bill & Melinda Gates foundation.
Deltagarna i studien randomiserades till att antingen få vaccinkandidaten eller placebo. I placebogruppen blev under uppföljningstiden 63 kvinnor hiv-smittade och i vaccingruppen 51 kvinnor. Skillnaden mellan grupperna motsvarar en skyddseffekt på 25 procent vilket är ett alltför dåligt skydd för att göra vaccinet användbart.
Den testade vaccinkandidaten gavs i fyra doser. Kandidaten bygger på samma teknik som företagets vaccin mot covid-19. Ett adenovirus (förkylningsvirus) fungerar som så kallad vektor och för in vissa hiv-gener i kroppens celler. Dessa börjar då att producera proteiner som finns hos hiv-virus. Strategin är att immunförsvaret ska upptäcka dessa proteiner och bygga upp ett försvar mot dem för att snabbt kunna reagera mot ett hiv-virus.
Fortsätter annan studie
Johnson & Johnson startade 2019 en annan stor studie av en liknande vaccinkandidat mot hiv, med en något annorlunda sammansättning. Studien har fått namnet Mosaico och genomförs i USA, Sydamerika och Europa bland 3 800 transgenderpersoner och män som har sex med män. Denna studie fortsätter trots motgången i studien i Afrika.