Ett nytt avtal säkrar tillgången till fyra viktiga antibiotika. Det är antibiotika som sjukhusen använder för att behandla svåra infektioner med multiresistenta bakterier, när inget annat hjälper. I avtalet har Folkhälsomyndigheten tillämpat den betalmodell som myndigheten utvecklade i ett pilotprojekt i början av 2020-talet.
Modellen går ut på att läkemedelsföretagen garanteras en viss ersättning som delvis är oberoende av försäljningsvolymen. Det syftar till att öka företagens intresse för att ta sina produkter till den lilla svenska marknaden och stanna kvar här.
Lyckat pilotprojekt
Som Läkemedelsvärlden rapporterade gav pilotprojektet lovande resultat och förlängdes. Betalmodellen permanentades sedan och har nu resulterat i avtal som säkerställer svensk tillgång till fyra viktiga antibiotika.
– Det är mycket glädjande att vi har lyckats teckna ett avtal som säkrar tillgången till dessa antibiotika. Två av produkterna är helt nya och blev godkända för användning inom Europa tidigare i år, säger Anders Ternhag, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Enligt uppgifter i Dagens medicin (bakom betalvägg) är det företagen Abcur, Merck Sharp & Dohme och Pfizer som Folkhälsomyndigheten nu har skrivit avtal om garanterad minimiersättning mot garanterad tillgång.
EU-godkända 2016-2024
De två nyaste av de fyra viktiga antibiotika som avtalen handlar om är Exblifeb (cefepim/enmetazobaktam) och Emblaveo (aztreonam/avibaktam). Båda är infusionsläkemedel som fick sina EU-godkännanden tidigare i år och är avsedda för behandling av komplicerade infektioner i olika organ och med multiresistenta bakterier.
De två andra läkemedlen är Recarbrio (cilastatin/Imipenem) och Zavicefta (avibaktam/ceftazidim) som blev EU-godkända 2020 respektive 2016. Även dessa är infusionsläkemedel mot allvarliga infektioner med resistenta bakterier.