Plasmabehandling mot covid-19 rekommenderas ej

Plasmabehandling mot covid-19 rekommenderas ej

WHO avråder från att behandla covid-19-patienter med blodplasma från tillfrisknade personer.

7 dec 2021, kl 14:19
0

Plasmabehandling mot covid-19 seglade upp som en lovande möjlighet i början av pandemin. Det handlar om behandling med så kallad konvalescentplasma, donerad blodplasma från personer som haft covid-19 och blivit friska.

Sådan plasma kan innehålla höga nivåer av antikroppar riktade mot coronaviruset. Idén bakom behandling med konvalescentplasma är att ge patienten ett extra tillskott av antikroppar som hjälper immunförsvaret att bekämpa infektionen.

Forskare över hela världen, bland annat i Sverige, har sedan dess testat denna möjlighet i en lång rad studier. Resultaten har varit varierande, men sammantaget inte särskilt uppmuntrande. Och nu summerar Världshälsoorganisationen, WHO, forskningsläget i en avrådande rekommendation.

Plasmabehandling mot covid-19 tidskrävande

Orsaken till avrådan är att den evidens som kommit fram tyder på att plasmabehandling varken förbättrar överlevnaden eller minskar behovet av avancerade vårdinsatser som respiratorvård.

Eftersom det samtidigt är praktiskt och organisatoriskt komplicerat att ge plasmabehandling ser WHO ingen anledning att utveckla detta spår vidare.

Rekommendationen gäller såväl lindrigt som svårt sjuka personer med covid-19. Beträffande lindrigt sjuka är rekommendationen att avstå från denna behandling till och med stark.

Det enda undantaget är kliniska studier av kritiskt sjuka covid-19-patienter. Inom ramen för studier i denna specifika patientgrupp kan det fortfarande vara rimligt att ge konvalescentplasma, menar WHO.

Data om drygt 16 000 patienter

Det är experterna i WHO:s riktlinjegrupp som utarbetat rekommendationen. Den bygger på sammanvägda data från 16 randomiserade, kontrollerade studier med sammanlagt 16 236 patienter världen över. Inga barn eller gravida kvinnor ingick i studierna.

Fyra femtedelar av studierna var publicerade i vetenskapliga tidskrifter efter expertgranskning medan en femtedel var så kallade preprints.