Även nya regelförslaget om distanshandel får kritik
Foto: Istock

Även nya regelförslaget om distanshandel får kritik

Det finns fortfarande risk att regeländringen försämrar tillgången till läkemedel, menar flera remissinstanser.

6 feb 2024, kl 10:21
0

Det omarbetade regelförslaget om distanshandel med läkemedel har nu varit ute på remiss. 37 företag, organisationer och myndigheter har skickat in sina synpunkter på det nya förslaget till Läkemedelsverket.

Kritik om minskad tillgänglighet

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat kom ursprungsförslaget i november 2022 och stark kritik från olika håll.

Det som de flesta i den första remissomgången ogillade var förslaget att kräva id-koll med legitimering vid alla leveranser av receptbelagda läkemedel.

Även det föreslagna förbudet mot att lämna läkemedelsförsändelser synliga utanför adressatens bostad om personen inte är hemma fick mycket kritik.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och många andra remissinstanser invände att sådana säkerhetsregler skulle riskera att minska tillgängligheten till läkemedel. Främst i glesbygd.

Remiss av regelförslaget om distanshandel

Läkemedelsverket lyssnade på protesterna och kom i december 2023 med en omarbetad version av regelförslaget om distanshandel. I denna har myndigheten tagit bort kravet på id-koll vid överlämning av receptläkemedel som man köpt på distans.

Det är denna omarbetade version som nu har varit ute på remiss.

Många av remissvaren innehåller positiva kommentarer om att Läkemedelsverket lyssnat och tagit bort id-kravet. Ett undantag är Sveriges läkarförbund som vill behålla kravet.

“Överlämnandet bör innebära samma krav på identitetskontroll som vid expediering vid ett fysiskt apotek. Att identitetskontroll uppfattas som krångligt måste vägas mot riskerna att läkemedel kommer i orätta händer”, skriver förbundet enligt Läkartidningen i sitt remissvar.

Kritiserar mångtydighet

Bland de remissinstanser som välkomnar det slopade id-kravet är flera samtidigt besvikna över att Läkemedelsverket har behållit ett annat regelförslag. Det gäller bestämmelsen att en läkemedelsförsändelse inte får lämnas ”lätt gripbar” om adressaten inte kan ta emot den.

Enligt Läkemedelsverkets utredning är det acceptabelt att budet eller brevbäraren lägger försändelsen i en brevlåda. Men om paketet inte får plats där ska man inte få lämna det synligt till exempel utanför ytterdörren.

Läkemedelsverket hänvisar till stöldrisken och de olika risker som den i sin tur för med sig.

Sveriges apoteksförening ser dock i sitt remissvar ”vissa utmaningar med begreppet lätt gripbart”. Apoteksföreningen menar att begreppet är öppet för tolkningar och att stöldrisken även beror på bland annat vilken plats och typ av hus det handlar om.

Efterlyser mer fakta i målet

Vidare framhåller apoteksföreningen att den föreslagna bestämmelsen skulle göra att de flesta av dagens leveranstjänster inte går att använda.

”Sammanfattningsvis ser vi att tillgängligheten för konsument som distanshandlar kommer att minska jämfört med idag. Läkemedelsverket har i sin konsekvensutredning inte beskrivit detta fullt ut och det har inte heller värderats eller satts i relation till de tänkta kvalitetsvinsterna”, skriver föreningen.

Den ideella organisationen Apotekarsocieteten går på samma linje. Organisationen är kritisk mot att det fortfarande inte framgår av Läkemedelsverkets konsekvensutredning “hur stort problemet med leveranser som inte når fram till rätt mottagare är eller under vilka omständigheter detta har skett.”

Ska börja gälla nästa år

Läkemedelsverket har tidigare sagt att myndigheten kommer att fatta beslut om de nya föreskrifterna under våren. De ska sedan börja gälla 1 januari 2025.