Även EMA granskar cancerrisken med CAR-T
Foto: Istock

Även EMA granskar cancerrisken med CAR-T

EU:s läkemedelsmyndighet undersöker rapporterade fall om ny cancer hos patienter som fått CAR-T.

15 jan 2024, kl 09:51
0

Annons

Nya data om cancerrisken med CAR-T, en individualiserad cancerterapi, är nu under granskning även i Europa. Tidigare inledde USA:s läkemedelsmyndighet, som Läkemedelsvärlden rapporterade, en sådan granskning.

Säkerhetskommittén PRAC inom EU:s läkemedelsmyndighet EMA undersöker bland annat 23 fall som rapporterats till säkerhetsdatabasen Eudravigilance. Det handlar om patienter som drabbats av en andra cancer efter att ha fått cancerbehandling med CAR-T.

CAR-T en skräddarsydd cancerterapi

CAR-T-terapier är skräddarsydda immunterapier mot vissa blod- och lymfcancersjukdomar.

CAR-T-behandling (där förkortningen står för chimeric antigen receptor) bygger på att man omprogrammerar patientens egna T-celler. På så vis blir de mer effektiva vapen mot cancercellerna.

Man tar blod från patienten och skickar det till ett laboratorium. Där modifierar man T-cellerna genom att sätta in en ny gen som känner igen och dödar de specifika cancercellerna.

Det finns i dag sex godkända CAR-T-läkemedel i EU. Tre av dem har hittills införts i den svenska cancervården; Yescarta (brexucabtagene autoleucel), Kymriah (tisagenlecleucel) och Tecartus (brexucabtagene autoleucel).

Cancerrisken med CAR-T väntad

Att cancerbehandling i sällsynta fall kan orsaka en andra cancer är inget nytt. Den risken är sedan tidigare känd när det gäller både cytostatika- och strålbehandling.

Enligt PRAC var risken för en andra cancer också något som diskuterades ingående när CAR-T-terapierna godkändes. Denna risk finns även med i de riskhanteringsplaner som är kopplade till godkännandena. De företag som marknadsför dessa terapier lämnar regelbundet in data från uppföljningsstudier om säkerhet och effekt.

Efter sin granskning av den senaste informationen kommer PRAC att besluta om det behövs några nya åtgärder.