Tidigare forskning har visat att de p-piller som användes på exempelvis 1960- och 70-talen gav ett långvarigt skydd mot flera cancerformer, bland annat äggstockscancer. I en aktuell forskningsstudie såg forskarna att även modernare p-pillertyper skyddar mot äggstockscancer, vilket är ny kunskap. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ.
Forskare vid universiteten i skotska Aberdeen och i Köpenhamn i Danmark använde registerdata om ett urval av alla de kvinnor som levde i Danmark 1995-2014. Urvalet bestod av de närmare 1,9 miljoner kvinnor i åldrarna 15-49 år som inte haft cancer eller ventrombos eller behandlats för infertilitet.
Kvinnorna följdes i registren och risken för äggstockscancer i olika grupper analyserades. En grupp bestod av kvinnor som aldrig hade använt hormonella preventivmedel. En annan grupp använde kombinerade p-piller (med två olika hormoner, ett östrogen och ett gestagen) och ytterligare en hade använt sådana preparat. Dessutom fanns kvinnor som använde preventivmedel med enbart gestagen.
Resultaten visade att de kvinnor som aldrig hade använt hormonella preventivmedel hade den högsta risken för äggstockscancer. I den gruppen inträffade 7,5 cancerfall per 100 000 personår. Det ska jämföras med den grupp kvinnor som använde eller hade använt kombinerade p-piller. Där inträffade 3,2 cancerfall per 100 000 personår.
Risken för äggstockscancer var alltså omkring hälften så stor för kvinnor som använde kombinerade p-piller.
Ju längre tid kvinnan hade använt kombinerade p-piller, desto större var riskminskningen. Forskarna beräknar att p-pillren bland sina användare minskat antalet fall av äggstockscancer med 21 procent.
Det finns i dag ett flertal olika typer av kombinerade p-piller där sammansättningen av hormoner varierar. Forskarna såg dock ingen signifikant skillnad i cancerrisk mellan dessa olika typer. Däremot skilde p-piller med enbart gestagen, så kallade minipiller, ut sig genom att de inte minskade risken för äggstockscancer.
Studien fyller en kunskapslucka. Eftersom p-pillren har förändrats mycket sedan de första generationerna kom, har kunskapen om den cancerskyddande effekten inte kunnat överföras rakt av till dagens p-piller. Bland annat är koncentrationerna av östrogen i dag lägre och det är andra gestagener än tidigare som används i de kombinerade preparaten.
”Våra resultat visar att nutida kombinerade p-piller fortfarande är associerade med en minskad risk för äggstockscancer hos kvinnor i reproduktiv ålder, med riskmönster som liknar dem hos äldre kombinerade produkter”, summerar forskarna.