EMA-stöd till tre nya utvecklare av ATMP

EMA-stöd till tre nya utvecklare av ATMP

Tre forskningsprojekt för ny avancerad läkemedelsterapi, ATMP, får stöd av läkemedelsmyndigheten EMA.

13 feb 2024, kl 11:20
0

Annons

Nu får tre forskningsprojekt som tar fram nya läkemedel för avancerad läkemedelsterapi, ATMP, Advanced therapeutic medicinal products, stöd genom europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s pilotprojekt.

I begreppet ATMP ingår genterapier samt cell- och vävnadsterapier. Det är behandlingar som har stor potential att förbättra livet för patienter med svåra sjukdomar som i dag saknar bra behandlingsalternativ, enligt EMA.

Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat startade EMA sitt pilotprojekt 2022. Satsningen riktar sig till akademiska och ideella forskare som utvecklar ATMP. Myndigheten vill hjälpa forskare utanför industrin utveckla grundläggande forskning vidare till avancerade terapier på marknaden.

Stöd till avancerad läkemedelsterapi

Bakgrunden till myndighetens satsning är att forskare inom akademin och icke vinstdrivande organisationer ofta har svårt att navigera bland de regulatoriska kraven på nya terapier så att de kan komma ut på marknaden.

De utvalda pilotdeltagarna får förstärkt regulatoriskt stöd av EMA. Det handlar exempelvis om avgiftssänkningar och hjälp med vägledning genom den regulatoriska processen.

Två nya pilotdeltagare utvalda

Den första pilotdeltagaren är en sjukhusklinik i Barcelona som utvecklar en CAR-T-terapi mot cancer.

Efter en ny urvalsomgång i december 2023 valdes två av elva sökande ut till att ingå i EMA:s pilotprogram, skriver myndigheten i en nyhetsuppdatering.

De två nya deltagarna i pilotprojektet tar båda fram genterapiläkemedel.

EMA uppmanar fler att söka

Den ena nya deltagaren i pilotprojektet är Berlins center för ATMP. Forskarna där får hjälp att utveckla ett läkemedel som är baserat på modifierade T-celler. Läkemedlet är tänkt att användas som tilläggsbehandling efter transplantation.

Den tredje pilotdeltagaren som valts ut är den italienska ideella organisationen Fondazione Telethon. Organisationen får stöd att ta fram en behandling av Wiskott-Aldrichs syndrom. Det är en ärftlig, sällsynt och livshotande immunbrist som oftast drabbar pojkar.

Första resultaten nästa år

EMA planerar att inkludera ytterligare två deltagare i slutet av året. Myndigheten uppmanar forskare att ansöka till pilotprojektet.

De första resultaten från pilotprojekten väntas komma under nästa år, rapporterar EMA.

Pilotprojektet kommer även att resultera i en rapport om hur stödet till akademiska läkemedelsutvecklare kan förbättras.