Återbäring bromsar läkemedelskostnader

Återbäring bromsar läkemedelskostnader

Trepartsöverläggningar blir allt viktigare för att dämpa ökningen av samhällets läkemedelskostnader.

18 jun 2018, kl 12:26
0

Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, räknar med att läkemedelsbolagen för år 2018 kommer att betala 2,5 miljarder kronor i återbäring till landstingen (får 60 procent) och staten (40 procent). Detta är mer än en fördubbling av återbäringen jämfört med 2017.

Återbäringen betalas enligt så kallade sidoöverenskommelser som sedan 2014 görs om vissa läkemedel. Överenskommelserna kommer till genom trepartsöverläggningar mellan företaget, landstingen och staten, företrädd av TLV. Överenskommelserna innebär att företagen lämnar en viss del av läkemedelskostnaden för dessa läkemedel i återbäring.

I en rapport till regeringen om läkemedelskostnaderna 2014-2017 skriver TLV att sidoöverenskommelser och återbäring har en växande roll när det gäller att hålla nere ökningen av de offentliga läkemedelskostnaderna.

Det är ofta nyare läkemedel som har stor försäljning och höga behandlingskostnader som omfattas. De flesta sidoöverenskommelser gäller för närvarande läkemedel mot hepatit C, cancerläkemedel samt TNF-hämmare.

Fördubblingen av återbäringen 2018 gäller till största delen läkemedel mot hepatit C.

I dag finns sidoöverenskommelser för ett 40-tal läkemedel och antalet väntas öka de närmaste åren. På detta sätt hanterar parterna bland annat den osäkerhet som finns i introduktionsskedet om ett nytt läkemedels effekter i den kliniska vardagen.

– Det leder till att vi kan få ut nya effektiva läkemedel snabbare och mer jämlikt över landet. De frigör också betydande resurser som kan användas till andra läkemedel eller annan angelägen hälso- och sjukvård, sade Pontus Johansson, enhetschef vid TLV, när rapporten publicerades.

Rapporten Uppföljning av läkemedelskostnader visar kostnadsförändringen för öppenvårdsläkemedel som ingår i läkemedelsförmånerna. Det skrivs årligen ut läkemedel på recept för cirka 27 miljarder kronor i Sverige.

Sedan slutet av 2014 har totalkostnaden för öppenvårdsläkemedel inom förmånen ökat med i genomsnitt 370 miljoner kronor per kvartal. Ökningen beror både på att allt fler nya, dyrare läkemedel introduceras och på att den totala volymen av förskrivna läkemedel ökar.