När Astrazeneca på tisdagen meddelade att de stänger sin anläggning i Lund var det på många sätt ett väntat besked. Redan i sin bokslutskommuniké annonserade de om omfattande sparpaket. Nu står det klart att 900 tjänster i Lund försvinner. Delar av företagets verksamhet där flyttar till Mölndal som enligt ett pressmeddelande ska bli ett globalt center för terapiområdena hjärta/kärl, mage/tarm och andningsvägar och inflammation. Hur stora delar det rör sig om är inte specificerat.
Ann-Leena Mikiver, presschef på Astrazeneca säger till TT att det är ett tråkigt besked att ge till medarbetarna men att de samtidigt har bestämt att skära i kostnaderna. Hon säger att beslutet grundar sig på en noggrann utvärdering.
– Ledstjärnan är att de läkemedel vi håller på med är inom områden sådana där det finns stora olösta medicinska behov och där samhället anser det vara värt att betala för dem.
Stig Jørgensen är vd för den dansk-svenska klusterverksamheten Medicon Valley Alliance, MVA, som arbetar för att främja nätverk och kompetensutveckling inom life science i Öresundsregionen. Han ser Astrazenecas nyhet om att Lundverksamheten läggs ner som olyckligt. Men menar samtidigt att det kan få positiva konsekvenser för regionen på sikt.
– Faktum är att det i samband med stora nedläggningar kan uppstå nya typer av verksamheter och företag. I Öresundsregionen finns det en stor aktivitet inom life science och de människor som arbetat på Astrazeneca besitter en stor kompetens, den hoppas jag kan fångas upp nu.
Stig Jørgensen menar också att Astrazenecas beslut skickar en tydlig signal till politikerna i både Sverige och Danmark.
– Det här hoppas jag blir ett ?wake-up-call? för dem. Ska vi fortsätta vara konkurrenskraftiga inom den här sektorn måste vi ha en tydlig och långsiktig strategi för hur vi ska göra med lifescience. Vi har många duktiga forskare som vi måste ta tillvara på, säger han.
På Läkemedelsindustriföreingen, Lif, vill man för närvarande inte ge några kommentarer för vad neddragningarna på Astrazeneca innebär för branschen.
– Vi uttalar oss generellt inte om enskilda medlemsföretag men en analys pågår, säger Jan Ström, kommunikationsdirektör på Lif.
Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth är kritisk till hur regeringen hanterat forskningen inom life science.
– Regeringen har avvecklat branschprogrammet för läkemedelsindustrin och medicinteknik. Det kommer i ett läge när man behöver storsatsa på den här sektorn i Sverige, säger Tomas Eneroth till TT.