Fudan University är ett av Kinas ledande universitet när det gäller forskning om hjärt-kärlsjukdomar. Samarbetet med Astrazeneca är inriktat på att förstå verkningsmekanismen i leonurin, som utvinns ur örten Herba leonuri.
– Det är en traditionell kinesisk terapi som använts under lång tid. Men det finns ingen kännedom om hur den fungerar exakt. Om vi kan förstå de kemiska komponenterna i leonurin ger det oss öppningar att göra moderna läkemedel med basen i traditionell kinesisk medicin, säger Gunnar Olsson, global forskningschef för hjärt-kärlsjukdomar vid Astrazeneca.
Samarbetet innebär att forskare vid Fudan University i prekliniska studier ska studera och ta reda på de verksamma komponenterna i leonurin. Därefter ska Astrazeneca försöka utveckla dem till moderna läkemedel.
– Våra forskare ska försöka optimera substanserna och göra dem mer effektiva. Det kan leda till ett tillskott i behandlingen av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Gunnar Olsson.
Han påpekar att Astrazeneca inte testat substansen själva, utan att det är ett preparat som använts av den kinesiska läkarkåren under många år.
– Det här är ett annorlunda sätt för idégenerering och öppnar för nya sätt att få fram nya läkemedel.
I Kina lider fler än 100 miljoner människor av hjärt-kärlsjukdom och över 92 miljoner är diabetiker. En av de vanligaste komplikationerna av diabetes är hjärt-kärlsjukdomar.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Fantastisk hur många frågetecken som kan genereras trots inblandning av såväl framstående universitet som läkemedelsbolag.
Enligt vilken farmakopé är DROGEN herba leonuri definierad? Hur många arter i SLÄKTET Leonurus omfattar denna definition (det finns minst 12 stycken i Kina)? Avses endast Hur skiljer sig “komponenterna i leonurin” från den specifika substansen leonurin (4-guanidino-n-butylsyringyl ester) som kan isoleras från exv. ARTEN Leonurus sibiricus (“kinesisk mödraört” men även i exv. den svenska släktingen, Leonurus cardiaca – hjärtstilla, och flera arter av släktet Leonotis – “lejontassar”)? Är AZ intresserade av leonurin (som det finns tämligen omfattande forskning på), eller drogen herba leonuri och dess extrakt?
Som vanligt är det illa ställt med det farmakognostiska kunnandet hos läkemedelsutvecklare och medicinjournalister…