ASA minskade fetmaorsakad cancer

ASA minskade fetmaorsakad cancer

Att regelbundet ta acetylsalicylsyra minskade risken för en typ av ärftlig cancer som drabbar överviktiga.

25 aug 2015, kl 09:35
0

Tidigare studier har visat att det kan finnas en koppling mellan fetma och kolorektalcancer. Nu har brittiska forskare studerat en grupp individer som ligger i riskzonen. De följde människor med den ärftliga sjukdomen Lynch syndrom och såg att syndromet i kombination med att vara överviktiga gav en fördubblad risk för att utveckla tarmcancer. Vad som var extra intressant var att dessa riskutsatta individer kunde klara sig från cancern genom att ta acetylsalicylsyra, ASA, varje dag.

Människor som har Lynch syndrom har en nedsatt förmåga att reparera DNA-skador som ibland uppstår i cellerna. I studien följde forskarna 937 individer med sjukdomen i 16 länder och man kontrollerade ifall de utvecklade cancer i tarmarna.

Under en studieperiod på två år tog försökspersonerna antingen 600 milligram ASA eller placebo och efter tio år gjordes en uppföljning. Då hittades 55 fall av kolorektalcancer och en analys visade att vid individer som var överviktiga löpte en 2,4 gånger högre risk för att få cancer. Däremot försvann denna riskökning bland överviktiga ifall de tagit ASA.

Forskarna spekulerar i att ASA minskar inflammatoriska reaktioner som kan uppstå vid övervikt och att en generell viktminskning är att föredra för alla. Däremot skull extra riskutsatta individer som är överviktiga och har Lynch syndrom kunna vara hjälpta av att ta ASA. En större studie planeras för att undersöka vilka doser som kan ge bäst effekt.En annan studie gjord i Danmark ger också indikationer på att ASA kan ha betydelse i utvecklingen av kolorektalcancer. Ur ett väldigt stort patientmaterial fann forskarna att en låg dos ASA kan ge skydd mot cancer i tarmarna.

Resultaten visade att fem års kontinuerligt användande av lågdos-ASA var associerat med en 27 procentig minskad risk för att utveckla kolorektalcancer. Dock var det få individer i studiegruppen som använde medicinen kontinuerligt.

Även antiinflammatoriska preparat av NSAID-typ minskade cancerrisken när de användes under lång tid.

Forskarna betonar att det finns risker med båda ASA och NSAID-preparat och att detta måste vägas in innan man kan utfärda några rekommendationer.
dicine