Vill inspirera farmaceuter att forska
Anders Karlén, som varit med och forskat fram en helt ny och potentiellt banbrytande antibiotika, får utmärkelsen Årets farmaceut 2024 av fackförbundet Sveriges farmaceuter. Foto: Istock / Johan Asp

Vill inspirera farmaceuter att forska

Antibiotikaforskaren Anders Karlén får utmärkelsen Årets farmaceut 2024 av fackförbundet Sveriges farmaceuter. ”Jättekul men oväntat”, säger han.

26 sep 2024, kl 10:20
0

Anders Karlén, professor vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet, får utmärkelsen Årets farmaceut 2024 av fackförbundet Sveriges farmaceuter.

Professorn har varit med och forskat fram en helt ny och lovande antibiotikatyp som fått stor uppmärksamhet. Den beskrivs, vilket Läkemedelsvärlden rapporterade om i våras, som ett genombrott i kampen mot antibiotikaresistens. Det är också så Sveriges farmaceuter motiverar att årets pris går till Anders Karlén, i ett pressmeddelande under onsdagen.

Fackförbundet skriver också att: ”Detta genombrott stärker Sveriges position inom farmaceutisk forskning och utveckling, och understryker den viktiga roll som farmaceuter spelar i att förbättra folkhälsan”.

Förvånad Årets farmaceut

Läkemedelsvärlden ringde förstås upp och gratulerade den prisade farmaceuten, professorn och antibiotikaforskaren.

Grattis till priset! Hur känns det?

– Det känns jättekul, det är väldigt uppskattat men oväntat.

Hur tänkte du när du fick priset?

– Jag fick beskedet för två-tre veckor sedan och jag blev både glad och förvånad. Jag tänkte att jag kanske inte riktigt passade in för det här priset.

Får du en massa prispengar nu?

– Nej, det vet jag inte. Det är väl äran och så får man ett fint diplom.

(Reds anm: Förra årets pristagare Per Nydert, som du kan läsa om i Läkemedelsvärlden, fick förutom äran, 10 000 kronor, ett diplom och en graverad mortel.)

Årets farmaceut exempel på bredden

Vad betyder det att en farmaceut, som är sådan profilerad forskare, får en sådan här utmärkelse?

– Det visar väl på bredden som farmaceuterna har. På så sätt tycker jag att det är att ett bra exempel på att man kan hamna på väldigt olika ställen som farmaceut.

– Farmaceuter är experter på läkemedel men det är samtidigt en väldigt bred utbildning. Och antibiotika och antibiotikaresistens är också en av de sakerna vi pratar mycket om under utbildningen.

– Sen tycker jag att det är bra att priset sätter ljuset på antibiotikaresistensfrågan. Det är ett stort problem och viktigt att sätta fokus på, att öka medvetenheten om att det krävs olika lösningar. Sen sammanfaller det ju av en händelse väl i tid med högnivåmötet i FN om antibiotikaresistens.

Tror du att utmärkelsen kan inspirera andra farmaceuter börja forska?

– Jag hoppas det! Det är faktiskt många farmaceuter som forskar, men det är bra om vi blir ännu fler. Jag arbetar på de olika plan jag kan, deltar i konferenser, publicerar och försöker inspirera studenter.

”Farmaceuter har en unik kompetens”

Vad tillför farmaceuter forskningen, blir det annorlunda forskning än om man jämför med exempelvis forskande läkare?

– Läkare har ju ofta stort fokus på effekten på patientens sjukdom eller symtom. Vi farmaceuter som forskar har läkemedlet i fokus, säger han och fortsätter:

– Farmaceuter kommer in med vår läkemedelskunskap med en helhetssyn på läkemedel. Det kan till exempel handla om allt från kemi och molekylstrukturer till toxicitet, hur ett läkemedel färdas i kroppen och vilken löslighet det har.

– Farmaceuter är experter på läkemedel och har på det sättet en unik kompetens.

Årets farmaceut koordinerar EU-satsning

Anders Karlén berättar att forskande farmaceuter arbetar både i tidiga och sena stadier av läkemedelsutveckling. De tar fram substanser, som om de har rätt egenskaper, blir läkemedel en dag.

– På det sätt bygger vi grunden för vad som kan bli en läkemedelskandidat och sedan kanske ett läkemedel, säger Anders Karlén.

Anders Karlén bedriver inte bara egen forskning för att hitta nya antibiotika tillsammans med sina kollegor. Han är också koordinator för forskningsplattformen Enable-2. Det är en svensk satsning som stöttar europeiska forskningsprojekt för att utveckla nya antibiotika och andra antibakteriella läkemedel, som Läkemedelsvärlden skrivit om vid flera tillfällen.

Viktigt med många antibiotikaforskare

Enable är en stor del av hans engagemang, berättar han. Lovande projekt väljs ut som sen får stöd att utvecklas forskningen framåt mot att bli en läkemedelskandidat.

Att ta fram ett nytt antibiotika är både tidskrävande och besvärligt. Fem projekt har avslutats av olika orsaker. Fyra projekt, däribland det han själv arbetar med, fortsätter.

– Det är faktiskt så att de flesta fallerar på vägen. Pipelinen är tunn, det är lång väg fram till användning av patient. Därför är det så viktigt att många olika forskare arbetar med att ta fram nya antibiotika, säger han.

– Det är jättesvårt att utveckla antibiotika. Det är som att hitta en nål i en höstack. Hindren är många, molekylen man jobbar med kanske visar sig vara toxisk eller kanske inte kan ta sig igenom bakteriernas cellväggar.

Får adrenalinkick av sin forskning

Resistensutvecklingen gör dessutom att forskarna hela tiden måste jaga efter nya substanser som skulle kunna bli nya antibiotika.

– Så när man väl hittar något med potential att driva vidare, som vi gjort, så är det förstås väldigt spännande.

Det är då du får du din adrenalinrusch?

– Haha, ja då får man sin kick.

Hur går det förresten med er nya antibiotikakandidat?

– Vi ska söka medel för att fortsätta forskningen. Det finns en satsning som heter Carb-X som har utlysning just nu. Men det är lång väg till ett färdigt läkemedel. Om allt går bra kanske tio år.

Ska du fira utmärkelsen?

– Definitivt! Dels är det ju prisutdelning den 8 oktober. Sen måste vi fira det med forskargruppen, det är en laginsats det här! avslutar han.

Därför är Anders Karlén Årets farmaceut 2024

Så här motiverar Sveriges farmaceuter att utmärkelsen Årets farmaceut 2024 går till Anders Karlén:

Anders Karlén, apotekare och professor vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet, har varit med och tagit fram en ny och lovande antibiotikatyp som beskrivs som ett genombrott i kampen mot antibiotikaresistens.

Anders och forskarkollegorna har identifierat en molekyl som visar aktivitet gentemot proteinet LpxH, vilket många gramnegativa bakterier använder för att syntetisera sitt yttersta skyddslager.

Hit hör de multiresistenta bakterierna Escherichia coli och Klebsiella pneumoniae som WHO pekar ut som tillhörande de viktigaste organismerna att utveckla nya behandlingar mot.

Forskarteamets substans har lyckats behandla blodinfektioner i musmodeller. Det har inte kommit några nya antibiotika motgramnegativa bakterier sedan 1970-talet och därför är detta fynd så viktigt.

Källa: Sveriges farmaceuter

Föregående artikel Han ska leda EMA:s jobb att granska nya läkemedel
Nästa artikel Pfizers stoppade läkemedel används inte i Sverige