Arbetsmiljöverket inkopplat i konflikten inom förbundet
Foto: Istock

Arbetsmiljöverket inkopplat i konflikten inom förbundet

Efter anmälan från skyddsombud ska Arbetsmiljöverket göra en inspektion hos Sveriges farmaceuter.  

13 apr 2021, kl 10:10
0

Annons

Läkemedelsvärlden berättade i fredags om den upptrappade konflikten inom fackförbundet Sveriges farmaceuter. Upptrappningen sker inför det extra fullmäktigemötet nu på torsdag. Bland annat yrkar en majoritet av den avgående interimsstyrelsen på att fullmäktige ska uttala misstroende mot förbundsordförande Sandra Jonsson.

Den aktuella konflikten har pågått ända sedan det ordinarie fullmäktige i september då Sandra Jonsson valdes efter att apotekssektionen nominerat henne vid sittande möte. Något som ledde till att resten av den nya styrelsen på grund av avhopp inte kunde väljas. Den ”gamla” styrelsen blev kvar som interimsstyrelse, fast med Sandra Jonsson som ordförande.

Skyddsombud agerade

Sedan dess har arbetet i interimsstyrelsen varit präglat av en mycket infekterad stämning. I december ansåg skyddsombudet inom Sveriges farmaceuter att den psykosociala arbetsmiljön i styrelsen var så dålig att något måste göras. Det framgår av en så kallad 6-6-a-anmälan (förklaring av anmälningstypen på denna länk) som skickats till Arbetsmiljöverket och som Läkemedelsvärlden tagit del av.

I denna anmälan, daterad 8 december, vänder sig skyddsombudet till arbetsgivaren. Skyddsombudet förklarar att flera styrelseledamöter framfört synpunkter på samtalsklimatet i styrelsen. Skyddsombudet framhåller vidare att ett ilsket och upprört samspel i styrelsen väcker frågor om ”stressnivån överlag” i styrelserummet.

Ett annat arbetsmiljöproblem som lyfts fram är att förbundsordföranden upplevt en obalans mellan arbetstid och resurser eftersom styrelsen beslutat halverat hennes tid för uppdraget, jämfört med företrädarens. Neddragningen har enligt anmälan skett utan föregående analys av arbetsmiljökonsekvenserna.

Arbetsmiljöverket inkopplat

En avslutande notering i den aktuella anmälan tyder också på att de nuvarande problemen kan vara en del i en större helhetsbild av psykosociala arbetsmiljöproblem inom förbundet. Noteringen säger att ”samspelet inom styrelsen, mellan styrelse och sektioner, samt mellan styrelse, sektioner och kansli, under fler år varit dåligt och gett tydligt förhöjda sjukskrivningstal på kansliet, samt slitningar inom tidigare styrelser. Det förefaller finnas en strukturell problematik inom förbundet som riskerar anställdas och förtroendevaldas hälsa.”

Skyddsombudet lämnade i anmälan flera förslag på omedelbara åtgärder till arbetsgivaren. Bland annat att förbundet tills vidare skulle ställa in styrelsemötena och koppla in företagshälsovården. Arbetsgivaren, företrädd av dåvarande förbundsdirektören, såg dock inga möjligheter att genomföra förslagen. I början av 2021 tog skyddsombudet då nästa steg i processen och skickade anmälan vidare till Arbetsmiljöverket.

Ska göra inspektion

Arbetsmiljöverket har nu reagerat och kommer att genomföra en inspektion. Skyddsombudet och arbetsgivarens nuvarande företrädare, den tillförordnade förbundsdirektören, ska delta. Skyddsombudet Daniel Skoglund är försiktig i sin kommentar om vad han räknar med att Arbetsmiljöverkets inspektion ska leda till.

– Det jag hoppas är att vi kan få i gång ett konstruktivt samtal om arbetsmiljön i förbundet, både för förtroendevalda och kanslipersonalen, säger han.

Förbundets ordförande Sandra Jonsson säger att hon vill bidra till detta. Hon hoppas bland annat att det extra fullmäktigemötet på torsdag ska kunna bli avstamp för förbättringar av samarbetsklimatet inom förbundet.

De avgående styrelseledamöter som yrkar på misstroendeförklaring mot henne vill att även hon ska avgå. De anser att Sandra Jonssons sätt att sköta ordförandeskapet bidragit till flera negativa händelser inom förbundet.

– Det kan jag inte kommentera mer än att jag inte delar deras uppfattning, säger Sandra Jonsson nu till Läkemedelsvärlden.

– Jag hoppas att vi nu får en ny styrelse som vill jobba framåt tillsammans för alla sektorer i förbundet så att vi kan lägga motsättningarna bakom oss.