Är läkemedel ett miljöproblem?

Den 1 juli 2004 ska Läkemedelsverket rapportera förslag till regeringen på åtgärder för att minska läkemedels miljöpåverkan. Inom EU pågår samtidigt arbetet med nya guidelines för området. Redan idag måste företagen göra en miljöriskbedömning vid registrering av ett nytt läkemedel, men det har saknats klara riktlinjer för denna.Anledningen till att läkemedel i miljön blivit ett […]

14 nov 2003, kl 15:29
0

Den 1 juli 2004 ska Läkemedelsverket rapportera förslag till regeringen på åtgärder för att minska läkemedels miljöpåverkan. Inom EU pågår samtidigt arbetet med nya guidelines för området. Redan idag måste företagen göra en miljöriskbedömning vid registrering av ett nytt läkemedel, men det har saknats klara riktlinjer för denna.
Anledningen till att läkemedel i miljön blivit ett uppmärksammat område är mätningar som påvisat läkemedelsrester i avlopps- och ytvatten samt könsförändringar hos fisk, som levt nedströms reningsverk. De läkemedel, som idag i första hand misstänks för miljöpåverkan är antibiotika, hormoner och cancerläkemedel.
Det återstår emellertid att visa orsakssamband mellan produkt och skada. Störd reproduktion av vattenlevande organismer kan ha många och multipla orsaker vid sidan av läkemedel: bekämpningsmedel, industrikemikalier, lakvatten från soptippar, naturlig utsöndring från människor och djur med mera. Antibiotikaresistens kan också ha flera källor. Naturen har även kapacitet att aktivera ofarliga metaboliter.



Även om läkemedels miljöeffekter är outredda bör, med dagens synsätt, säkerhetsfrämjande åtgärder vidtas redan nu. Insamling av överblivna läkemedel kan göras mer effektivt, det visade årets kampanj. Förpackningar kan göras miljöanpassade och märkas med hur man ska hantera överbliven medicin. Avfallskedjan kan optimeras. Minskad användning av antibiotika ? även i lantbruk ? samt ökad användning av dosförpackade läkemedel minskar också miljöriskerna.
Apoteket är sedan flera år pådrivande för att minska miljöriskerna med läkemedel och de forskande läkemedelsföretagen ligger långt fram med studier av läkemedlens öde i miljön. Sämre är det nog inom generikaföretagen.
Om miljöförstöring orsakat av ett läkemedel kan fastställas, måste insatserna bli annorlunda. Kanske kan ett alternativt läkemedel väljas eller användningen förbindas med restriktioner. I dessa fall måste en avvägning göras mellan läkemedlets nytta för patienten och dess nackdelar för miljön. Mindre lämpligt ur medicinsk synpunkt är att sätta högre pris på dessa läkemedel, som antyddes i propositionen De nya läkemedelsförmånerna.



Miljöområdet präglas ofta av moralism med krav på åtgärder, som saknar faktaunderlag. En eventuell miljöklassificering av läkemedel måste därför göras av Läkemedelsverket och inte av lokala miljökontor. Läkemedel är inte ett miljöproblem utan en del av vår välfärd. Den pågående översynen av områdets regelverk bör utgå från detta.