FEM FRÅGOR TILL APOTEKSFÖRENINGENS JOHAN WALLÉR
Är det kört nu för farmaceutiska tjänster?
Johan Wallér Foto: Sveriges apoteksförening

Är det kört nu för farmaceutiska tjänster?

Apoteksföreningens vd Johan Wallér är besviken över budgetbeskedet men ändå förhoppningsfull.

24 sep 2024, kl 08:45
0

Nej, han tror inte att det är kört för farmaceutiska tjänster. Det har Johan Wallér, vd i Sveriges apoteksförening, fått förklara för fler än Läkemedelsvärldens reporter de senaste dagarna.

Orsaken är en kommentar till regeringens budgetförslag för 2025 i förra veckan. Johan Wallér sa att han är “mycket besviken” över att regeringen inte har avsatt några pengar till att införa den farmaceutiska tjänsten inhalationsvägledning på apotek.

– Efter en lång försöksverksamhet har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket föreslagit ett brett införande på svenska apotek. Det är en beprövad och kostnadseffektiv metod för att säkerställa korrekt användning av läkemedel och därigenom minska både patientlidande och onödiga vårdkostnader, sa han i ett pressmeddelande.

Inte kört för farmaceutiska tjänster

Är du fortfarande besviken?

– Ja, det är synd att regeringen inte avsatte de 18 miljoner kronor som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket föreslagit till att införa inhalationsvägledning under 2025. I våra nordiska grannländer där tjänsten redan finns har den skapat en mer patientsäker vård och bättre läkemedelsanvändning.

Hur tolkar du beskedet – är det ett bakslag för farmaceutiska tjänster?

– Nej, så ser jag det inte alls. I december kommer TLV med en slutrapport över hela uppdraget om att införa olika farmaceutiska tjänster. Vi har stora förhoppningar om att Sverige därefter kan införa farmaceutiska tjänster brett på våra apotek. Om jag inte hade trott det så skulle jag ha varit mer än besviken.

– Det som regeringen strök var ett förslag från TLV om ett sorts snabbspår för just inhalationsvägledning. Man föreslog en tillfällig lösning i väntan på att ersättnings- och uppföljningssystem ska komma på plats.

Beklagar tapp av momentum

Det blev en hel del debatt om TLV-förslaget om inhalationsvägledning i våras. Det kanske påverkade regeringens beslut?

– Nej, det tror inte jag. Jag gissar att det handlar om att det var en pytteliten post som det var lätt att stryka under budgetförhandlingarna. Särskilt med tanke på att man väntar på TLV:s slutrapport samt även på en utvärdering av tjänsten “Apotekens läkemedelssamtal” som forskare vid Uppsala universitet arbetar med.

Varför är det då så synd att förslaget om inhalationsvägledning inte kom med i nästa års budget?

– Både på nationell nivå och ute i de olika apotekskedjorna finns arbetsgrupper som satsat på detta och skapat engagemang och pepp inför ett införande. Nu finns det en risk att vi tappar lite momentum.

Beredd att ladda om

Men kan apoteken inte ladda om ifall det till slut skulle komma ett beslut om att införa farmaceutiska tjänster?

– Självklart kan vi det.

Det här är farmaceutiska tjänster

Med farmaceutiska tjänster menas fördjupad rådgivning kring läkemedel och deras användning. Det handlar om tjänster som bedöms ligga utanför apotekens grunduppdrag att säkerställa god läkemedelsanvändning.

Farmaceutiska tjänster med särskild finansiering från samhället finns i flera länder. Under ett treårigt försöksprojekt har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, tillsammans med bland andra Sveriges apoteksförening undersökt hur Sverige skulle kunna införa sådana tjänster med statlig ersättning.

Två tjänster har testats på utvalda apotek. Den ena är inhalationsvägledning som vänder sig till kunder som använder inhalator för att se till att de gör det på effektivast möjliga sätt. Den andra tjänsten är “Apotekens läkemedelssamtal” som genom en strukturerad samtalsteknik ska hjälpa patienter att fullfölja sin behandling. Det här försöket kommer också att utvärderas av forskare från Uppsala universitet för att följa upp effekten hos de enskilda patienterna.

Källor: Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Sveriges apoteksförening

Föregående artikel Världens ledare samlas mot antibiotikaresistens
Nästa artikel Läkemedelsverket utreder ransonering av Ozempic