"Apoteksmonopolet strider mot EG-rätten"

Det svenska apoteksmonopolet strider mot EU:s regler. Det fastslår EG-domstolen i dagens dom. Men vad det egentligen betyder råder det delade meningar om.

31 maj 2005, kl 11:46
0

Det system för urval av läkemedel som tillämpas av Apoteket riskerar att missgynna läkemedel från andra medlemsstater i förhållande till handeln med svenska läkemedel, menar EG-domstolen.


Sammanfattningsvis menar man att artikel 31.1 i EG-rätten “utgör hinder för en ordning som innebär en ensamrätt till detaljhandel och som är utformad på ett sådant sätt som den ordning som är i fråga i målet vid den nationella domstolen.”


Men vad det innebär i praktiken har tolkats på diametralt olika sätt.

Som framgår av andra artiklar på vår websida tolkar regeringen, Läkemedelsverket och Läkemedelsindustriföreningen domstolens utlåtande så att Apoteket AB får förändra sitt avtal med staten så att det inte finns någon risk för “diskriminering med avseende på anskaffnings- och saluföringsvillkor” mellan medlemsstaternas medborgare.  I praktiken att monopolet kvarstår med smärre förändringar.

Svensk Handel, Bringwell och Ulf Bernitz som är professor i europeisk rätt har en diametralt motsatt uppfattning och menar att domen innebär att apoteksmonopolet har fallit. 
Bringwell ser sig också som vinnare, och meddelar att de har alla förberedelser på plats för att börja konkurrera med Apoteket.
– Ja, vi ska sälja läkemedel till slutanvändare, vi har personal som kommer att arbeta med de här frågorna, säger Bringwells vd Ulf Söderberg


Dagens dom går tillbaka till den 30 maj 2001 då företaget Bringwell sålde nikotintuggummi i en butik på Stureplan i centrala Stockholm. Läkemedelsverket polisanmälde dåvarande vd:n Krister Hanner, som står åtalad i Stockholms tingsrätt för brott mot läkemedelslagen. Tingsrätten gick i sin tur vidare till EG-domstolen för att få ett vägledande uttalande innan dom faller i Stockholm.


Formellt hade tingsrätten ställt fem frågor som alla rörde frågan om Apotekets monopol på detaljhandel med läkemedel strider mot EU:s författning.


I maj förra året kom så generaladvokatens utlåtande, där han ansåg att EG-bestämmelserna ??utgör hinder för bibehållandet av en sådan ensamrätt till detaljhandel med läkemedel som den som har anförtrotts Apoteket AB?.


I 80 procent av fallen följer domarna generaladvokatens förslag. Men generaladvokaten Phillipe Legers utlåtande var i viss mån fritt för tolkningar. Beroende på hur EG-domstolen valde att svara kunde det påverka bara det receptfria monopolet eller hela monopolet. Eller förstås inget alls om man valt att gå på den svenska regeringens linje, vilket skulle ha inneburit att allt blivit vid det gamla.


Nu kommer det väntande målet i Stockholms tingsrätt att återupptas.