Apoteksforskning utan hem

Apoteketets samhällsfarmacevtiska forskning kan bli hemlös efter omregleringen. Farmacevtförbundets ordförande Cecilia Bernsten föreslår i en rapport till regeringen att Apotekarsocieteten tar den rollen.

19 aug 2008, kl 12:02
0

Annons

En fråga som lämnats obesvarad av apoteksmarknadsutredningen är vem som ska få ansvaret för den läkemedelsforskning som bedrivs av Apoteket. Omkring 20 miljoner kronor om året lägger Apoteket ner på forskning som rör läkemedelsanvändning och apotekens roll att förbättra den.

 Efter en fråga från Socialdepartementet har Farmacevtförbundets ordförande Cecilia Bernsten gått igenom de olika alternativ som finns och hennes förslag är att Apotekarsocieteten ska ta över uppgiften.
–    Min uppfattning är att Apotekarsocieteten har de bästa förutsättningarna att ta över ett sådant uppdrag. Där finns strukturer och en organisation som gör att de snabbt skulle kunna klara detta, säger hon.

I sin rapport har Cecilia Bernsten tagit upp flera olika alternativa huvudmän för den forskning som Apoteket bedriver i dag. Att låta universitet och högskolor ta över är ett exempel som är vanligt i andra länder. Nackdelarna för flera av dem är enligt rapporten att det är svårt att veta vilken inriktning dessa kommer att ta, och risken finns att enskilda intressenter och företag börjar spela en alltför stor roll.

Ett skräckexempel är Norge där en konflikt bröt ut under våren om apotekens oberoende forskning. Där blev konsekvensen att chefen för forskningsinstitutet Apoforsk sade upp sig. Apoforsk finansieras genom pengar från den norska branschorganisationen Apoteksforeningen och när deras ordförande nyligen gick ut med att Apoforsk inte längre ska vara oberoende utan satsa på forskning som gynnar apoteksverksamheten slutade chefen i protest.

Ett alternativ som är vanligt i andra länder är att forskningen om apotek och läkemedelsanvändning ligger under universitet och högskolor. Cecilia Bernsten avvisar inte den tanken helt men säger att det tar alldeles för lång tid att organisera och administrera en sådan övergång. Bara att besluta om vilket universitet som skulle styra över vad är ett tidskrävande arbete. Andreas Furängen är vd för Apotekarsocieten och ställer sig positiv till förslaget.
– Jag tycker att det är ett mycket intressant och spännande alternativ, om vi kan hitta ett bra sätt att lösa finansieringen på, säger han.

Ekonomin är en av de stora frågorna och hur den samhällsfarmacevtiska forskningen ska finansieras kommer att bli föremål för diskussion. I dag handlar det om runt 20 miljoner kronor årligen och Cecilia Bernsten menar att detta är något som den organisation som tar över måste förhandla med staten om.

Också Anders Carlsten, forskningschef på Apoteket, ställer sig bakom förslaget.
–    Forskningen om läkemedelsanvändningen är en viktig del och det vore synd om vi slängde ut de resurser vi har med badvattnet i samband med omregleringen av apoteksmarknaden. Nu faller Apotekets roll som oberoende forskningssamordare och vi behöver en ny konstruktion, säger Anders Carlsten.

Sofia Wallström är den tjänsteman på Socialdepartementet som leder och samordnar arbetet med omregleringen av apoteksmarknaden. Hon har läst Cecilia Bernstens förslag men kan i nuläge inte säga hur departementet ställer sig till det.

Enligt Cecilia Bernsten är lösningen med Apotekarsocieteten en naturlig och logisk lösning. Hon menar också att det inte finns utrymme för långdragna förhandlingar.
–    Frågan är akut och vi kan inte riskera att tappa forskare och kompetens genom att dra ut på tiden, säger hon.