?Apotekets kontroll i Torsby har inte fungerat?

I tisdags anmälde Apoteket den obehörige läkaren som verkat vid Torsby lasarett. Trots att han inte varit behörig har han kunnat skriva ut läkemedel utan att apotekspersonalen har upptäckt det.

11 feb 2004, kl 20:23
0

Den obehörige läkaren vid Torsby lasarett, som formellt fortfarande var medicine studerande, hann med att träffa 1 800 patienter. Hur många av dessa som fått recept utskrivna är ännu inte klart men till dags dato har Apoteket funnit ett hundratal som har arkiverats.

? Men det kan finnas många fler itererade recept som fortfarande finns ute hos patienterna, säger Apotekets informationsdirektör Thony Björk.

Apoteket har polisanmält den falske läkaren för obehörig förskrivning, oavsett vilka preparat han har förskrivit.

? Preparat, styrka och dos såg rätt ut, det fanns både arbetsplatskod och förskrivarkod och han var anställd som underläkare, det kontrollerade vi med lasarettet i Torsby. Något mer kan vi inte göra, säger Thony Björk.

?Fel att ringa till sjukhuset?

Men Johan Hiselius, informationsapotekare i Halland, anser att apoteket gjort fel när man inte kontrollerat läkarens behörighet med Socialstyrelsen.

? Enligt Apotekets egna rutiner ska man kontrollera med Socialstyrelsen, om läkaren i fråga inte är känd och inte finns med i läkarmatrikeln. Det är fel att ringa till sjukhuset för att kontrollera.

Han tycker att det är en intressant tanke att polisanmäla apotekets personal.

? De kan ju inte ha säkerställt att förskrivaren var behörig.

Thony Björk menar att eftersom varken vikarierande läkare eller underläkare finns med i Socialstyrelsens register hade det inte hjälpt att kontrollera där.

? Sjukvården tilldelar sådana läkare en kod och det såg helt korrekt ut hos oss. Det fanns helt enkelt ingen anledning att göra fler kontroller. Det är den lokala vården som har fallerat.

Två möjligheter

Ann-Christin Thornström, informationsapotekare i apoteksområdet där Torsby ingår, säger att det finns rutiner inom företaget att gå efter. Dessutom berättar hon att apotekspersonalen har två möjligheter om läkaren inte finns upptagen i läkarmatrikeln:

? Då ska vi ringa till Socialstyrelsen eller till arbetsgivaren. Då tycker jag att det känns mer naturligt att ringa till arbetsgivaren.

Cecilia Bernsten, apotekare och utredare på Socialstyrelsen, håller inte med om det:

? Det är ett välkänt faktum att sjukvården inte alltid kollar när man anställer folk. Man kan ju då tycka att det inte är speciellt smart att ringa dit och kolla.

I Socialstyrelsens matrikel finns bara de legitimerade läkarna upptagna. Då det i detta fall rörde det sig om en person som inte ens var AT-läkare hade det inte hjälpt att ringa Socialstyrelsen, menar Cecilia Bernsten.

? En person som inte ens är AT-läkare utan bara medicinstuderande får inte skriva ut läkemedel alls. Sjukvården borde alltså i detta fall ha kollat personens behörighet när han anställdes.

Thony Björk tycker att hela historien är tråkig.

? Det verkar ha satts i system i Torsby att använda icke behöriga läkare.

Han kan ännu inte svara på om Apoteket måste ändra sina interna rutiner.