Det är risk att Apoteket måste betala tillbaka åtminstone delar av de 280 miljoner kronor bolaget tog ur stiftelsen i januari i år, som en så kallad gottgörelse. Ett ”skummande av grädden” som Farmacevtförbundet reserverade sig emot i MBL-förhandlingarna för ett år sedan.
– Vi varnade då, men till allas försvar ska sägas att vi är inne i en extrem situation. Ingen kunde förutse den här kraftiga nedgången. Så det är svårt att klandra någon, säger förbundets direktör Lennart Axelsson, som sitter i pensionsstiftelsens styrelse.
Under kritisk gräns
Ett riktvärde för stiftelsen har varit minst 120 procents konsolideringsgrad. Om den ligger på 100 procent är de framtida pensionerna tryggade enligt de beräkningsmodeller som Finansinspektionen föreskriver.
Tidvis har Apotekets stiftelse legat över 140 procent. I början av året låg man på 127, men i slutet av september hade den kritiska 100-gränsen underskridits, till 94 procent.
– Policyn att ligga på 120 procent har gett oss en kudde att falla på när börsen gått ner, säger Britt-Marie Skoglösa, ordförande i Farmaciförbundet och ledamot i pensionsstiftelsens styrelse.
Hon betecknar det som uteslutet att Apoteket kan göra extra uttag ur stiftelsen även nästa år.
– Ja, som börsläget är nu. Det är ju meningslöst att ta ut en gottgörelse om man sedan måste betala tillbaka den.
”Ingen kunde förutse”
Apotekets vice vd Per Matses vill inte hålla med om att årets uttag på 280 miljoner var i överkant.
– Vi hade en rejäl överkonsolidering i stiftelsen vid årets ingång. Nu har börsfallet blivit väldigt kraftigt, det hade vi inte förutsett – och det hade väl ingen.
Totalt saknas runt 400 miljoner kronor i stiftelsen, men enligt Per Matses är det självklart att pensionsåtagandena ska säkras. Antingen får Apoteket betala tillbaka till stiftelsen så att konsolideringsgraden blir 100 procent, eller också får bolaget reservera pengar i balansräkningen.
– Vi ska se till att vi har täckning för våra pensionsåtaganden, lovar Per Matses.