Utredningen beräknas vara klar i november. Först ska utredningsdirektiv skrivas innan den upphandlas externt. Allt till en beräknad kostnad av 300 000 kronor.
? Jag vill utreda om det går att samordna allt det redaktionella arbete som idag görs på olika håll inom Apoteket på ett bättre sätt, säger Thony Björk, informationsdirektör på Apoteket.
? Jag hoppas att den kompetens som finns på ett ställe för att skriva texter eller hantera bilder kan utnyttjas för flera kanaler.
De verksamheter och redaktioner inom Apoteket som berörs av utredningen är tidningen Apoteket, intranätet Apo- Net, personaltidningen Apostrofen, tidningen Sjukhusfarmaci, nyhetsredaktionen för läkemedelsnyheter på apotekets hemsida samt den för VD-brev.
Men kritik inom företaget hävdar att inga synergivinster finns att göra, då de olika redaktionerna har helt olika uppdrag, målgrupp, tempo och arbetssätt.
Journalistiska texter
Ett annat informationsproblem är den kritik som framförts från Läkemedelsverket om Apotekets nyhetsförmedling på sin hemsida. Kritiken gäller om Apoteket på sin hemsida kan skriva om icke-godkända indikationer för läkemedel.
Chefredaktören Fredrik Hedlund anser att så kan ske.
? Ja, eftersom det handlar om journalistiska texter. Dessutom anger vi idag när vi skriver utanför godkänd indikation.
Thony Björk anser det inte. Därför kommer han även ta med formerna för läkemedelsnyheterna i den kommande utredningen.