Apoteket AB och Astra Zeneca ska återvinna inhalatorer mot astma och kol. Omkring 1,5 miljoner svenskar använder inhalatorer med läkemedel mot astma eller kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Inhalatorerna är tillverkade av plast och enorma mängder plast går direkt i soporna för förbränning.
Ska återvinna inhalatorer
Nu satsar Apoteket AB tillsammans med Astra Zeneca på att återvinna hylsorna i inhalatorerna, i stället för att de ska gå till förbränning. Fem apotek i Stockholmsområdet deltar i pilotprojektet.
Läkemedelsvärlden ställde fem frågor till Therese Hansen, som är hållbarhetsutvecklare på Apoteket AB.
Varför gör ni det här?
– Miljön är viktig både för oss på apoteken och för läkemedelsindustrin. Redan idag har vi ett bra flöde inom apoteken, när det gäller återvinning av läkemedel. Många patienter lämnar in sina överblivna läkemedel till apoteket.
– Den plast som finns i inhalatorer är av god kvalitet och kan återanvändas till annat. Det är fin och eftertraktad plast.
Vad är vinsten för er?
– Att skapa ett nytt värde av annars kasserat material är förstås en klar miljövinst. Vi återvinner något som annars skulle bränts upp. Förhoppningen idag är att de inlämnade inhalatorerna ska bli kabeltrummor.
Finns pengar i miljövinster
Vad är effektivt och vad är bara bra reklam för er?
– Självklart finns det pengar både i bra PR och i miljövinster.
Vad tror du att det har för effekt i det stora hela?
– Det här är förstås bara en liten del av pusslet. Vi på apoteket ligger i framkant när det gäller miljöfrågor och hoppas att det ska inspirera andra.
Mycket mer att göra med medicinteknik
Vad är nästa steg?
– Det finns massor att göra, inte minst när det gäller medicintekniska produkter, där det finnas många plastdelar. Patientsäkerheten är förstås det allra viktigaste.
– Men här finns det mycket att göra för att hitta ett mer cirkulärt kretslopp. Att apotek återvinner är inte bara bra för den enskilde utan även för samhället i stort.