Apoteket har länge arbetat med rökavvänjning. Tips om hur man slutar finns på Apotekets hemsida och dygnet runt kan privatpersoner ringa ett särskilt nummer för att få råd och stöd i kampen mot tobaksbegäret.
I samband med rökförbudet på krogen har behovet av hjälp mot nikotinberoende ökat. Många arbetsgivare har efterfrågat en utbildning som vänder sig till arbetsplatser.
? Eftersom vi har fått signaler från företag att de vill ha hjälp ser vi att det behövs ett komplement till det som redan finns, säger Caroline Grufman, projektledare på Apoteket.
Tanken är att både de anställda och arbetsgivaren ska vinna på att så många som möjligt slutar röka. För den anställde handlar det om bättre hälsa och bättre ekonomi. För företagen finns pengar att spara.
En rökare tar 30 minuter längre paus varje dag och har åtta dagar längre sjukfrånvaro per år. Rökaren kostar därför företaget 30 000 kronor mer om året än icke-rökaren, enligt Apoteket.
De företag som köper tjänsten får besök av speciellt utbildade handledare som leder gruppsamtal. Handledarna är apotekare, farmacevter och apotekstekniker. Grupperna består av sju till tio personer som träffas tio gånger under nästan ett år.
Slutar med eller utan läkemedel
Ingen generell policy för vilka preparat som ska användas är framtagen.
? Det är individuellt vad som passar olika personer. En del kommer att sluta med hjälp av läkemedel och andra utan. Inget är rätt eller fel i gruppen. Om en person hittar ett sätt att sluta kanske den får med sig fler att använda samma metod. Vi kommer inte att rekommendera något särskilt preparat, säger Nina Ivers, ansvarig för utbildningen i Stockholm och på Gotland.
Apoteket har under det gångna året sjösatt flera nya tjänster. Bland annat kan privatpersoner få stöd av särskilda hälsocoacher inom områdena rökavvänjning, matvanor, fysisk aktivitet och stress.