Enligt Apotekets informationsdirektör Thony Björk finns det ingen färdig plan för hur Apoteket ska hantera en avreglering.
? Vi jobbar inte på ett sådant sätt, vi jobbar för att åstadkomma en organisation som är effektiv oavsett situation.
? Det är klart att det skulle bli skillnad om vi fick konkurrens, den dag när det kommer konkreta förslag får vi fundera på det. Man ser ju vad som händer i våra grannländer och kan dra lärdom av det.
? Den roll Apoteket får beror på hur en avreglering skulle gå till, om Apoteket skulle styckas eller säljas ut eller något annat. Men jag tror att Apoteket skulle vara en stor aktör i många år efter en avreglering.
Nyttan med avreglering
Konkurrensverket har rekommenderat en avreglering av apoteksväsendet och pekar på positiva erfarenheter av den ökade konkurrensen på el- och telemarknaderna. Men Thony Björk håller inte med.
? Jag ser inte någon omedelbar nytta av en avreglering. Hypotetiskt kan det ju skapa nya möjligheter. Läkemedelskostnaderna tror jag inte kan skäras ytterligare i det ledet. Där ligger vi redan lågt, däremot kan man kanske komma neråt på industrisidan. Så jag tror inte att kunderna skulle ha något att vinna, generellt sett.
? Antalet farmacevter ökar ju inte, så ska man öka tillgängligheten får man minska farmacevttätheten på apoteken. Den utvecklingen har vi ju sett i Norge. Men där ser man ju också krav på ökad lönsamhet, och det kan man ju fråga sig om det är lämpligt i ett så subventionerat system.
? Farmacevterna skulle ju få fler arbetsgivare att välja på. Men innehållet i jobbet behöver inte bli mer intressant för det.
Eftersom antalet farmacevter är begränsat skulle en avreglering leda till konkurrens om arbetskraften, och förmodligen högre löner. Thony Björk tror att Apoteket är en attraktiv arbetsplats som kommer kunna behålla sina anställda.
Konkurrens från grossister
Thony Björk tror inte att det är de vanliga affärskedjorna som Åhléns och KF som är de farligaste tänkbara konkurrenterna till Apoteket.
? Jag tror det är grossisterna. Se på Norge: Efter ett år är bara nio procent enskilda privata apotek. I Sverige skulle det vara Kronans Droghandel och Tamro, även om de inte har sagt något om några planer för Sverige. Tamro har 40 procent av marknaden i Norge.
Ulf Bernitz, professor i EU-rätt vid Stockholms universitet och monopolmotståndare, tror att Apoteket skulle förlora ensamrätten åtminstone på de receptfria läkemedlen i en eventuell EU-rättegång. Thony Björk håller inte med.
? Jag tror inte att EU eller någon annan instans kommer ställa några krav på avreglering. Vi hindrar ju inte konkurrens, alla godkända läkemedel ska gå att köpa.
? Vi ligger i topp i kundmätningar jämfört med andra företag. Det finns inget tryck på att avreglera, utom från aktörer som själva skulle ha något att tjäna på det.