Att regeringen beslutat skjuta på omregleringen av apoteksmarknaden ett halvår kom som en nyhet för Apoteket idag även om styrelsens ordförande, Per Båtelson inte blev förvånad. Han liksom vd Stefan Carlsson uttryckte dock en viss kluvenhet inför förskjutningen.
-Det visar förstås på ett ansvarstagande från regeringens sida, säger Stefan Carlsson.
-Hellre mer tid och rätt än snabbt och fel.
-För oss gäller det nu att hålla ångan uppe ett halvår till. Risken kan vara att vi tappar i tempo. Vi har ju arbetat som om omregleringen skulle ske till 2009, säger styrelsens ordförande Per Båtelson.
På Apoteket AB:s bolagsstämma idag valdes också en styrelse för det Omstruktureringsbolag (OAB) som fram till omregleringen 1 juli 2009 är Apotekets moderbolag. Till ordförande i styrelsen valdes Birgitta Böhlin vd och koncernchef för Samhall AB.
Apoteket AB fick också två nya styrelseledamöter, en förstärkning på finanssidan genom valet av Catarina Fritz på Aditro Group AB, CFO. För första gången fick också ägaren staten en representant i styrelsen genom Anders Åhlund som är departementsråd och administrativ chef på Socialdepartementet.
Det beskrev Per Båtelson som en anpassning till övriga statliga bolag som har ägarrepresentanter i styrelsen.
Vilka är de viktiga frågorna för Apoteket nu?
-Det första är konkurrensneutraliteten och att vi inte, som åläggs ett annat samhällsansvar än övriga aktörer, säger Stefan Carlsson.
-Konkurrensneutralitet måste också innebära att alla aktörer får dela på ansvaret för glesbygden.
-Det andra är ju prisförhandlingssystemet. Vi anser att apoteken ska få förhandlingsmöjligheter med läkemedelsföretagen och vad jag förstår av Göran Hägglunds utspel idag så ser han det fortsatt så.
På bolagsstämman sade också Stefan Carlsson att företaget hoppas att det efter omregleringen ska bli möjligt för apotek att integrera bakåt i läkemedelskedjan.
De två bolagiseringar som Apoteket genomfört av Apoteket Produktion och laboratorier (APL) som bland annat tillverkar läkemedel, och Farmaci AB som säljer konsulttjänster till bland annat landsting och kommuner är båda effekter av omregleringen.
-Efter omregleringen kommer det troligen inte vara möjligt att apoteksägare också tillverkar läkemedel, därför kommer det här bolaget nog att säljas, säger Stefan Carlsson och enligt Per Båtelson finns många intresserade köpare.
Kundcentrums framtid, som idag har närmare 4 miljoner kundsamtal under ett år, ville Stefan Carlsson inte säga något om idag. Men han räknar med att snart komma med ett besked.
Enligt Per Båtelson finns diskussioner om att servicebolaget ska ta över en del samhällsinformation. Kanske kan en del av kundcentrums uppgifter hamna där spekulerade han.