Apoteket fortsätter med franchising

Det pilotprojekt som Apoteket AB haft med franchiseliknande enheter
kommer att fortsätta. Efter en lyckad försöksperiod har styrelsen
beslutat att det kommer att bli en av företagets framtida driftsformer. Men på Farmaciförbundet råder missnöje att det inte ställs krav på kollektivavtal.

21 okt 2008, kl 15:07
1

Sedan i februari i år har Apoteket ett försök med att låta femton apotek och fem Apoteket shop drivas under franchiseliknande former. Pilotprojektet är ett led i företagets förberedelser för att anpassa sig till den nya omreglerade apoteksmarknaden. Projektet fortgår fram till årsskiftet men nu har Apotekets styrelse beslutat att fortsätta med driftsformen. Enligt Ulrika Eriksson som är chef för projektet ska nu ett 50-tal enheter bli franchiseföretag. Förändringen kommer att ske successivt under det första året efter omregleringen.

– Det känns väldigt positivt att styrelsen tagit det här beslutet, nu kan de personer som längtar efter att bli egna företagare få den möjligheten, samtidigt som de kan dra fördelarana av att tillhöra en stor kedja, vilket jag tror passar den här branschen väldigt bra, säger hon.

Men alla är inte nöjda. På Farmaciförbundet vänder man sig emot att det inte kommer ställas några krav på kollektivavtal på de nya franchisingapoteken. I förra veckan fördes förhandlingar mellan förbundet och arbetsgivarorganisationen Almega och besvikelsen var stor efter mötet.
– Det är skamligt att Apoteket som än så länge är en statlig verksamhet inte vill driva igenom kollektivavtal även på franchiseapoteken, säger Tero Huhnta, Farmaciförbundets ombudsman.

Han menar att det inte räcker med att arbetsgivaren säger att de ska följa svensk arbetslivslag, eftersom ett kollektivavtal innehåller så mycket mer. Apotekare har bland annat 37,5 timmars arbetsvecka och tillägg för obekväma arbetstider. Att komma överens om avtal efter att verksamheten är i full gång som apoteket föreslår ger han inte mycket för, beslut om kollektivavtal måste tas nu, säger han.  

– Men det är klart att de som driver franchiseföretagen tjänar pengar på att slippa betala försäkringar och pension till sina anställda, en vinst som kommer Apoteket till del i slutändan, så de blir ju vinnare.

Ulrika Eriksson säger att Apoteket inte är generellt emot kollektivavtal men att detta kommer att bli en fråga mellan franchiseföretagarna och de anställda.

Sveriges Farmacevtförbund som också haft förhandlingar om franchising ställer sig positiv och har sagt ja till det medan förbundet Unionen har sagt nej.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Apoteket AB rekommenderar starkt att franchistagare ska skriva under kollektivt avtal och kräver att han/hon betalar pension, försäkringar och alla andra sociala avgifter till sina anställda. Jag vet inte vart någonstans farmaciförbundets ombudsman har hittat på dessa stora …..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!