Apoteket AB redovisar rekordsiffror

Omstruktureringen kostade Apoteket AB 733 miljoner kronor förra året.
Trots det redovisar företaget en rörelsevinst på 804 miljoner. Utan
omregleringskostnaderna hade företaget alltså gjort en rörelsevinst på över
1,5 miljarder vilket är högre än något år tidigare.

10 feb 2010, kl 12:46
2

Trots att det faktiska rörelseresultatet blev lägre 2009 jämfört med 2008 så benämner Apoteket AB förra året som ett rekordår. Utan de engångskostnader som är förknippade med omregleringen hade rörelseresultatet förra året uppgått till 1,5 miljarder kronor. Samma ekvation för 2008 slutade på 1,1 miljarder.

Försäljningen uppgick förra året till 43 073 miljoner kronor, 2008 var den siffran 41 710. Försäljningen av receptbelagda läkemedel ökade under 2009 med 3,6 procent jämfört med tidigare år och egenvårdsförsäljningen ökade med 10,4 procent.

Enligt vd:n Stefan Carlsson har 2009 därmed lagt en bra grund för de expansionsplaner som finns för 2010.
? Vi ska utveckla våra erbjudanden, både på konsumentmarknaden och inom vård och omsorg. Vi ska också etablera nya apotek, bygga om och utveckla våra butiker för att underlätta för våra kunder att må bra, säger han i ett pressmeddelande.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Skall statliga monopolföretag gå med vinst?
    Nej, säger vissa. Staten skall inte profitera på gamla och sjuka.
    Under de socialdemokratiska regeringarna har detta varit ett mantra.
    Under nuvarande borgliga regering gäller det att maximera vinsterna. Högsta möjliga pris för apotekskusterna gällde, trots att staten tvångsinlöst dem för en spottstyver från innehavarna. Vi har sett höjda priser på receptfria läkemedel. Ökad handelsmarginal för receptförskrivna läkemedel. Var står den farmacevtiska professionen när ekonomernas maktfullkomlighet gör sig gällande.

  2. Det är inte svårt för företag i statlig regi att gå med vinst. Se bara på Apoteket; där staten själva först tog bort lagen om att apotekare (dyra i drift) skulle finnas på varje apotek, för att sedan ersätta dessa med mindre utbildade (billiga i drift). I samband med detta hittade man även på en ny yrkeskategori, innefattande 2 skilda yrken, som för att maskera kvalitétssänkningen för allmänheten. Farmaceut är ordet och i praktiken ingår utbildningar från 2år på distans till 5 år på universitet.

    Nu får de titta vidare i repertoaren, poliser härnäst kanske. Låt väktare få polisbefogenheter så sparar vi vidare. Låt oss kalla dem alla för “säkerhetspersonal” så märker ingen något.