Då nyheten om apotekens ?olagliga? förfarande i Finland tycks sprida sig i de nordiska länderna, bland annat från Läkemedelsvärlden i Sverige till Farmaci i Danmark, är det kanske skäl med en korrigering av fakta.
Det ser ut som om apoteken i Finland skulle kämpa med precis samma problem som apoteken i Danmark. Vi har haft vår egen ?gaveregnsrapport? där vår oavhängighet från läkemedelsindustrin har ifrågasatts bland annat genom en del artiklar i Helsingin Sanomat, Finlands största dagstidning med en maktposition inom media som det är svårt att kämpa emot ? även då tidningen kommer med felaktiga tolkningar i sin rapportering om ?olagliga? avtal mellan apotek och läkemedelsindustrin och totalt missuppfattar regelverket omkring vår generiska substitutionsmodell.
I sitt utlåtande i början av juni meddelar Läkemedelsverket i Finland klart att apoteken inte gjort sig skyldiga till olagligheter utan följt läkemedelslagen i sina avtal med industrin. Dessutom har Folkpensionsanstalten (som ansvarar för sjukförsäkringsförfarandet, jfr Riksförsäkringsverket i Sverige) jämte de forskare i Helsingfors och Kuopio, vars forskningsresultat använts i nyhetsrapporteringen tydligt tagit avstånd från reporterns tolkningar i reportagen.
I Finland övergick apoteken till generisk substitution efter en ytterst snabb beredning i april 2003 och med tanke på hur kort tid apoteken gavs för att utarbeta nya dataprogram etcetera kan vi med facit i hand säga att apoteken klarade av denna utmaning bra. Dessutom skedde det en drastisk nedskärning av läkemedelpriserna också när det gällde originalpreparaten varigenom den beräknade inbesparingen av hälsovårdsutgifterna blev större än beräknat.
Vår generiska substitutionsmodell utgår ifrån att tillgängligheten på läkemedel kan garanteras och reglerna går ut på att apoteket expedierar det billigaste preparatet eller ett preparat vars pris är litet avvikande från detta. För att få en definition på vad ett litet avvikande pris kunde vara bildades en så kallad priskorridor där prisskillnaden kan vara 2 euro ifall läkemedlets pris är 40 euro eller mindre samt 3 euro ifall läkemedlets pris överstiger 40 euro.
Inom dessa ramar kan apoteken alltså operera och har en lite större valfrihet när det gäller preparaten. En annan regel stipulerar att apoteket skall expediera samma läkemedel under receptets giltighetstid, detta för att minska risken för till exempel dubbelmedicinering om kunden fått flera läkemedel med samma verksamma ämne men under olika namn. En central tanke med övergången till generisk substitution var också att få läkarkåren att färdigt ordinera ett preparat som hör till de billigare alternativen. Utgångspunkten var här att apoteket inte längre i ett sådant skede ytterligare skulle byta ut läkemedlet.
Trots att kunderna spontant uttryckte sin medkänsla med apotekspersonalen under denna smutskastningsperiod och att den undersökning som Taloustutkimus (Ekonomiforskningen) genomförde i maj-juni 2005 visar att deras förtroende för apoteken fortfarande är intakt, finns det säkert skäl att plocka fram vår etiska charter och se vad vi ytterligare kan utveckla och förbättra i våra rutiner. Vi har också en etisk nämnd som vid behov kan se över verksamheten. I Taloustutkimus? undersökning var 92 procent av de tillfrågade (n=1001) nöjda eller ytterst nöjda med apotekens service.
Trots att det känns tungt att bli utsatt för kritik i en situation där apoteken genomgående följt det regelverk som gäller och där apoteken faktiskt gjort en stark insats för att få till stånd en inbesparing av de offentliga hälsovårdskostnaderna ser vi med tillförsikt på framtiden.
Bengt Mattila
Apotekare, Apoteket Svanen, Helsingfors