Apoteken ska förhindra hamstring av läkemedel

Apoteken ska förhindra hamstring av läkemedel

Läkemedelsverket uppmanar alla som säljer läkemedel att hjälpa till att motverka hamstring i coronakrisens spår.

19 mar 2020, kl 10:00
0

Hamstring av läkemedel på grund av corona-oro har, som Läkemedelsvärlden rapporterat, redan orsakat tillfälliga restnoteringar av Alvedon. Och enligt Läkemedelsverket signalerar enstaka apotek och andra försäljningsställen att en ökad efterfrågan på vissa produkter av och till leder till att de tar slut.

För att förebygga bristsituationer på grund av hamstring går Läkemedelsverket i dag ut med en uppmaning till apotek och andra aktörer som säljer läkemedel. Myndigheten vill att aktörerna ska begränsa hur mycket läkemedel en enskild kund får köpa.

Apoteken inför begränsningar

Sveriges apoteksförening rekommenderar nu därför sina medlemmar (nästan alla Sveriges apotek) att införa sådana begränsningar. Sedan tidigare har apoteksbranschen en överenskommelse som säger att en kund inte ska få köpa fler än tre förpackningar av paracetamol i tablettform vid ett köptillfälle. Överenskommelsen säger också att apoteken generellt endast ska sälja läkemedel i mängder som motsvarar den enskilda konsumentens behov.

Men nu inför branschen en ytterligare begränsning. Den gäller receptbelagda läkemedel. Apoteken ska lämna ut receptbelagda läkemedel för maximalt 90 dagars förbrukning. Dessutom måste två tredjedelar av tiden som en expedierad mängd är tänkt att räcka ha gått innan patienten får göra ett nytt uttag.

Dessa regler gäller redan för köp inom läkemedelsförmånen, men nu ska de gälla även köp utan förmån. Det blir alltså inte längre möjligt att ta ut läkemedlet tidigare än förmånsreglerna säger genom att acceptera en extra kostnad.

– Jag vill betona att syftet med dessa begränsningar är att undvika bristsituationer som skulle kunna uppstå till följd av hamstring, säger Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening.

Uppmaning gäller alla aktörer

Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman menar att inskränkningen av patienters möjlighet att hämta ut sina receptläkemedel när de vill är rimlig med tanke på nyttan.

– För patienter och konsumenter med normala behov innebär rekommendationen inga stora förändringar, men det kan hjälpa oss att motverka eventuell hamstring.

Läkemedelsverket fick 12 mars regeringens uppdrag att öka samordningen för att säkra tillgången till läkemedel i Sverige under covid-19-pandemin. I uppdraget ingår att undersöka vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera risken för läkemedelsbrist med koppling till utbrottet av covid-19.

Den uppmaning som myndigheten nu går ut med gäller inte bara apoteken utan även de många övriga aktörer som säljer receptfria läkemedel.

– Vi vill uppmana alla berörda att göra vad de kan för att motverka överdrivna inköp av läkemedel, säger Catarina Andersson Forsman.