Apoteken ska bli bättre på att sälja det billigaste

Från och med idag, den 1 oktober, har apoteken ökade krav på sig att
sälja det billigaste preparatet i de fall det finns generisk
konkurrens. Reformen  beräknas kunna lösgöra nästan sex miljarder
kronor om året. Men något kontrollsystem är inte på plats än.

1 okt 2009, kl 11:19
1

Idag torsdag ska apoteken bli bättre på att sälja de billigaste preparaten i en utbytesgrupp. Ända sedan 2002 när riksdagen klubbade generikareformen har apoteken varit tvungna att välja det billigaste preparatet men nu skärps reglerna. Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden, TLV, har konstaterat att det finns mer pengar att hämta och vill att apoteken ska bli ännu bättre på att sälja det billigaste tillgängliga läkemedlet.

Eftersom apoteken gör sina egna inköp har det uppstått situationer när de har ett läkemedel i lager som de fortsatt att sälja, trots att det inte är det för tillfället billigaste. De apotek som i fortsättningen gör så kan straffas genom att de inte får någon expeditionsersättning från staten.

Att de sköter sig ska kontrolleras av TLV. Men i nuläget finns inget färdigt system för tillsyn av apoteken.
– Just nu har vi inte alla verktyg på plats för en sådan tillsyn, säger Magnus Thyberg, på TLV.

Framför allt handlar det om tillgången på statistikuppgifter om apotekens försäljning. Tanken är att dessa ska hämtas in per automatik från Apotekens Service AB som får försäljningsinformation från alla apotek. I nuläget kan TLV begära in dessa uppgifter direkt från apoteken men det är enligt Magnus Thyberg inte lika effektivt.
– Vi hoppas att det kommer att vara igång om någon månad, säger han.

Magnus Thyberg tror inte att förändringen kommer att innebära några stora skillnader för de som arbetar ute på apoteken. Systemet för generiskt utbyte är i grunden detsamma som det var innan. Men Apoteket har flaggat för att arbetet med omstruktureringsarbete tar mycket tid i anspråk just nu.

Till en början kommer TLV att utse den billigaste varan i varje utbytesgrupp en gång i månaden, men tanken är att dessa tillfällen ska glesas ut och ske var fjärde månad.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Spara 6 miljarder!? Låter bra. Är då endast kronor och ören för mellanskillnad i pris det gäller?? Hur ska risker för felanvändning och effekter av felanvändning värderas i kronor räknat? Vad kostar det apoteket i merarbete logistiskt? Vad kostar det i tid vid kundexpedition att förklara för kunden att det är nytt namn men samma läkemedel m m, m m? Tid krävs för att kunden ska känna sig trygg ur många synpunkter med sitt läkemedel. Kvalitet och säkerhet är viktigt och ska vara en självklarhet i apoteksverksamhet (oberoende av ägare!!)