Annons
Apotekarsocietetens museum öppnar igen
Kulturarvschef Annika Wickman öppnar dörrarna till Apotekarsocietetens nya museum. Foto: Anna Bäsén

Apotekarsocietetens museum öppnar igen

Annika Wickman, kulturarvschef vid Apotekarsocietetens museum, slår upp portarna.

17 feb 2025, kl 08:30
0

Efter fem år av återuppbyggnad och renovering öppnar Apotekarsocietetens museum igen i moderniserad form.

– Vi är förväntansfulla och hoppas på ett stort antal besökare. Det är en stor glädje att få dela allt det här, säger kulturarvschef Annika Wickman.

Apotekarsocietetens museum är unikt

Annika Wickman har omsorgsfullt valt ut guldkorn från Apotekarsocietetens enorma samlingar av omkring 45 000 föremål, fotografier och böcker.

– Jag tycker att museet skildrar hur läkemedel berör oss, från födelse och död, hur människor tillsammans försökt bota och lindra sjukdom och smärta i hundratals år.

Apotekarsocietetens museum är Sveriges enda farmacihistoriska kunskapscentrum.

Tidigare har det varit ett av Stockholms bäst bevarade museihemligheter, men nu hoppas Annika Wickman att många ska hitta till Apotekarsocietetens museum på Wallingatan 24 i centrala Stockholm.

– Apotekarsocieteten har samlat in föremål från apotek och läkemedelsbranschen i många decennier. Oerhört många har bidragit till museet, berättar hon.

Har jättestora samlingar

I Apotekarsocietetens stadgar står att föreningen inte bara ska sprida kunskap om dagens läkemedel, utan även bevara historisk kunskap för framtiden.

Museichefen får frågor varje vecka om Apotekarsocieteten kan ta emot apotekskärl, industriutrustning, pillerbrädor, böcker och annat.

– Ofta är det dödsbon eller äldre som rensar i en flytt. Jag måste oftast säga nej. Apotekarsocietetens samlingar är jättestora och vi har redan problem att få plats. Även om vi nu har ett museum på tre våningar är det en bråkdel av samlingarna vi kan visa upp, berättar hon.

Föremålen på Apotekarsocietetens museum

Här finns allt från mumiepulver – ett gammalt undermedel man trodde var bra mot allt från huvudvärk till förlamning som såldes på apotek – till stora kopparmaskiner för läkemedelstillverkning, antik apoteksinredning och läkemedelsförvaring genom tiderna.

De äldsta föremålen som finns att se är en tavla och en medicinsked från 1500-talet och de nyaste moderna läkemedelsförpackningar.

Museets rum har olika teman, som läkemedelstillverkning, medicin från naturen och hus- och reseapotek, apotekens framväxt och apotekaryrkets utveckling.

– Man får följa med hela resan, från de första apotekarna som invandrade till Sverige, hur yrket har ändrat status, hur det ändrats från att vara ett mansdominerat yrke till att under 1900-talet domineras av kvinnor.

Utställning om kändisdroger

Utställningarna målar med breda penseldrag, men bjuder också på fördjupningar och stickspår. Apotekens dryckesförsäljning, från mineralvatten och läsk till radioaktivt vatten och arsenikvatten, tillägnas ett eget rum.

Även om det naturligtvis inte finns några farliga substanser kvar i museets förpackningar och kärl finns där en utställning om gifter och narkotika.

– Drogernas och gifternas historia är ju tätt sammanflätade med läkemedlens historia. I giftutställningen kan man läsa om hur kända personer som Sigmund Freud, Alfred Nobel och Janis Joplin använt olika droger som sålts på apotek, berättar Annika Wickman.

Enhörningspulver vanligt på apotek

Du kan också läsa om historien bakom apotekens olika djurnamn. Det är en gammal tradition och det behöver inte ens vara djur som existerar. Exempelvis har apotek i olika svenska städer hetat Apoteket Enhörningen.

– Enhörningspulver förekom på apotek en gång i tiden, det var något som användes innan antibiotika fanns. Egentligen var det narvalens tand som maldes ned.

Museichefens favoritrum

Museichefens egen favoritdel är rummet med hundratals läkemedelsförpackningar som är kronologiskt ordnade.

I förpackningsrummet hittar du många läkemedelsförpackningar som förvarat mediciner vi fortfarande använder idag, som rör med värkmedicinen Treo och magmedicinen Losec.

Där hittar du också mer kontroversiella läkemedel och en del läkemedel som inte längre finns på svenska apotek. Exempelvis finns en Neurosedynförpackning, läkemedlet som orsakade katastrofal skada på 1960-talet, samt en Eukodalförpackning, en opioid som kallas oxikodon idag och som Adolf Hitlers livläkare gav fuhrern i slutet av andra världskriget.

– Vi har haft lite förhandsbesökare och det är spännande att se vad just läkemedelsförpackningarna gör med besökarna. De blir väldigt berörda av saker de hittar på hyllorna. Det kan vara läkemedel man använt och som räddat ens liv, läkemedel som skapat stor kontrovers eller läkemedel man varit med och utvecklat, säger Annika Wickman.

Inviger Apotekarsocietetens museum

Under måndagen är det högtidlig invigning med visning för inbjudna gäster.

Apotekarsocietetens museum öppnar för allmänheten 20 februari. Till skillnad från tidigare så behöver besökarna inte längre boka en guidad visning, utan kan själva gå runt och upptäcka museet.

– Museet är byggt för att utforska på egen hand, det är självinstruerande med texter och filmer som beskriver föremålen. Man kan gå runt i museet med familj, vänner eller kollegor. Utställningarna ska väcka samtal, tankar och reflektion, säger Annika Wickman.

Läkemedelsvärlden har fått en förhandstitt på museet och plockat upp några fascinerande och förbluffande guldkorn. Läs mer här.

Du kan också få veta mer om utställningarna och boka biljetter på museets hemsida.