Om unika böcker i årets kunskapskalender
Den som följde Apotekarsocietetens kunskapskalender ifjol känner igen apotekarna Per Boström (tv) och Ola Flink (th). I år får de dessutom sällskap av vetenskapshistorikern Hjalmar Fors, som är enhetschef på Hagströmerbiblioteket, där årets kalender är inspelad.

Om unika böcker i årets kunskapskalender

Apotekarsocietetens kunskapskalender är tillbaka. Den här gången handlar det om verkligt unika bokskatter.

30 nov 2020, kl 10:49
0

Annons

Fjolårets digitala kalender från Apotekarsocieteten fick stor spridning och mötte massor av uppskattning. I kalendern, som filmades i Apotekarsocietetens farmacihistoriska museum, berättade apotekarna Per Boström och Ola Flink om mediciner och andra varor man kunde hitta på apotek förr i tiden. Enhörningshorn, mumie och opiumkakor var bara några av många spännande, lärorika och fantasieggande exempel.

Nu meddelar Apotekarsocieteten att det blir en kunskapskalender i år också. Årets upplaga tar oss med på nya historiska äventyr. Den här gången djupdyker kalendermakarna i Apotekarsocietetens litterära skatter. Och närmare bestämt de allra mest unika, de som Hagströmerbiblioteket i Solna förvarar.

– Det finns så otroligt mycket spännande i dessa många hundra år gamla böcker som vi vill visa upp och berätta om, säger Ingrid Helander, kommunikationsansvarig på Apotekarsocieteten.

Kunskapskalender i 24 avsnitt

I 24 avsnitt med start i morgon, 1 december, kommer Per Boström, Ola Flink och Hjalmar Fors, vetenskapshistoriker och enhetschef på Hagströmerbiblioteket, att visa upp och berätta om delar ur bibliotekets unika samlingar.

Tittarna kommer bland annat få se apotekaren Carl Wilhelm Scheeles exemplar av den första svenska farmakopén, Pharmacopoea Svecica, som han var med och skrev. En av de övriga medförfattarna var Carl von Linné.

Kalendern kommer att kunna ses i Apotekarsocietetens kanaler på Facebook och Linkedin, samt på Apotekarsocietetens hemsida.