För 50 år sedan blev Läkemedelsvärldens utgivare Apotekarsocieteten den form av ideella och oberoende medlemsorganisation som den är i dag. Uppdraget, att verka för att läkemedel utvecklas och används på ett optimalt sätt för både individ och samhälle, är dock detsamma både då som nu.
Den 1 januari 1971 tog den svenska staten över ägandet för apoteken och ansvaret för deras service från Apotekarsocieteten, ett uppdrag som föreningen hade haft sedan slutet av 1700-talet. I samband med detta bildades ”dagens” Apotekarsocieteten.
I dag består föreningen av omkring 5 000 medlemmar fördelade på 14 ämnessektioner och 11 geografiska kretsar, som tillsammans bidrar till att göra Sverige kunnigare om läkemedel.
– Det är fantastiskt med den bredd och det djup vi har i föreningen, säger Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten. Under de 50 år som gått har Apotekarsocieteten blivit en viktig och självklar del av svensk life science. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten så att Apotekarsocieteten även de nästkommande 50-500 åren bidrar till att läkemedel utvecklas och används på ett sätt som är bra för både individ och samhälle.
50-årsfirandet kommer att uppmärksammas på flera sätt. Bland annat kommer vi på Läkemedelsvärlden att göra tillbakablickar i föregångaren Svensk farmaceutisk tidskrift från 1971. Under hela året kommer vi då och då att göra tidsresor i reportageform till sådant som det skrevs om för 50 år sedan. Vad har hänt sedan dess? Har utvecklingen gått framåt? Eller finns det områden där det inte har hänt så mycket?
Firandet uppmärksammas också genom en jubileumssida på apotekarsocieteten.se. Där kan läsaren få en guidning genom Apotekarsocietets historia, som går betydligt längre tillbaka än 1971, och läsa om var föreningen är i dag. På jubileumssidan kan man också möta föreningens medlemmar som i korta intervjuer ger sin bild av Apotekarsocieteten och vad föreningen betyder för dem.